Google Térkép segített felderíteni egy eltűnt nő ügyét

Egy belgiumi eltűnt nő, Paulette Landrieux esetében a Google Térkép utcaképei játszottak kulcsszerepet a rejtély megoldásában, amikor a nyomozók a képeken felfedezték az asszony utolsó ismert helyzetét.

Paulette Landrieux 2020. november 2-án tűnt el Andenne városában, és a rendőrség minden lehetséges módszert bevetett a keresésére, beleértve a hőkamerás helikoptereket és nyomkövető kutyákat is. A lakosságot is bevonva a keresésbe, a nő személyleírását is közzétették, mely szerint középhosszú ősz haja, szemüvege, fekete nadrágja, kék kabátja és barna cipője volt eltűnésekor.

A keresés 2022 októberéig nem vezetett eredményre, és az ügyészség már le akarta zárni az ügyet, de egy nyomozó úgy döntött, hogy még egyszer megvizsgálja a Google Térkép utcaképeit. A képeken felfedezték Landrieux-t, amint a szomszéd háza felé tartott, ami lehetővé tette a rendőrség számára, hogy megtalálják a nő holttestét a szomszéd kertjében.

Az eset kapcsán felmerült kérdések, mint például, hogy a szomszéd miért nem vette észre a holttestet, vagy hogy a rendőrség miért nem találta meg a nőt a keresés során, továbbra is megválaszolatlanok maradtak.

Ez az eset nem egyedi, hiszen korábban is előfordult, hogy a Google Térkép segítségével találtak meg eltűnt személyeket. William Moldt esetében, aki 1997-ben tűnt el Floridában, egy műholdas képen látható autó körvonala vezetett a rendőrséget a férfi maradványaihoz 2019-ben.

További esetek is ismertek, ahol a Google Térkép felvételei okoztak riadalmat, például amikor egy műholdas fotón egy állítólagos holttestet próbáltak eltüntetni egy tóban, de a Snopes nyomozása szerint valószínűleg csak egy kutya fürdött a vízben.

A Google Térkép által készített utcaképek 2023-ban ismét reflektorfénybe kerültek, amikor amatőr nyomozók egy biciklist véltek felfedezni, aki egy holttestnek tűnő tárgyat tol. A képek alapos vizsgálata után azonban valószínűbbnek tűnik, hogy a tárgy csupán egy szerencsétlenül összecsomagolt sátor.