Mindkét szülői hozzájárulása szükséges a gyerekek külföldi útjához 

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől. Hosszabb külföldi tartózkodás esetén mindenképpen szükséges, mert nyilatkozat hiányában megtagadhatják a határátlépést.

Elvált szülők esetében akár büntetőügy is kerekedhet abból, ha az utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik. A legbiztosabb módszer, ha a nyilatkozatot közjegyző hitelesíti, és Apostille felülhitelesítéssel is ellátják.

Ha valaki szeretné a gyermekét – akár csak pár napra – magával vinni külföldre a másik szülő nélkül, jó, ha tudja, hogy beleegyező nyilatkozat nélkül kellemetlen meglepetések érhetik. Hosszabb időre, például munkavállalási vagy letelepedési céllal történő utazás esetén a másik szülő hozzájárulása nélkül a gyermek külföldre vitele jogsértésnek minősül.

A külföldi hatóságok számára sok esetben elegendő egy magánokirat is, amit a szülők maguk vagy ügyvéd segítségével készítenek. Azonban a közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozat közokiratnak minősül, ezért nagyobb eséllyel fogadják el a külföldi hatóságok.

Az Egyesült Államokba vagy Kanadába történő utazáskor különösen fontos, hogy egyértelmű legyen a gyermek ott-tartózkodásának jogszerűsége.

A közjegyzői okirat vagy az aláíráshitelesítés idegen nyelven is készülhet, ehhez olyan közjegyzőhöz kell fordulni, aki rendelkezik a megfelelő nyelvi jogosítvánnyal. A nemzetközi felülhitelesítés ötezer forintba kerül, és a napi ügyfélforgalomtól függően akár percek alatt elkészülhet.

A hozzájáruló nyilatkozat okiratba foglalásához szükség van a nyilatkozatot tevő szülőre, vagy ha más családtag kíséri a gyermeket, akkor mindkét szülőre, az ő okmányaikra, valamint a gyermek(ek) adataira.

Az apostille felülhitelesítést személyesen, a budapesti Közjegyzők Házában lehet kérni, vagy postai úton is elküldhető a kérelem. Érdemes utánanézni a célország követelményeinek is, hogy mit érdemes tudni a gyermekkel való utazásról.