Megtalálták a világ legboldogabb nyugdíjasait

Dánia büszkélkedhet a világ legboldogabb 60 év felettiekkel, a World Happiness Report szerint, melyben az ország az idősek körében az első helyet szerezte meg, összességében pedig a második helyen áll, Finnország mögött. A dán társadalom bizonyos normái és hiedelmei hozzájárulnak az emberek boldogságához, és a skandináv jóléti állam is fontos szerepet játszik ebben.

Søren Harnow Klausen, a Dél-dániai Egyetem filozófiaprofesszora szerint a jóléti államban élők nagyobb valószínűséggel boldogok, mint azok, akik nem ilyen körülmények között élnek. Az oktatás és az egészségügyi ellátás ingyenessége, valamint az idősek alapvető szükségleteinek állami nyugdíjjal való fedezése mind hozzájárulnak a dániai idősek magasabb boldogságszintjéhez.

Lars Larsen, az Aarhusi Egyetem professzora szerint Dánia pénzügyi stabilitása, a hosszú várható élettartam és az alacsony korrupció szintje is elősegíti az emberek boldogságát. A boldogság egyenlősége is fontos tényező, hiszen nehezebb boldognak lenni, ha mások nem boldogok.

A dániai idősek prioritásként kezelik azokat a dolgokat, amelyek számukra kifizetődőek, mint például az úgynevezett belső javak, amelyek az ember belső igényeit és szükségleteit elégítik ki. A kutatások szerint az idősebb emberek nagyobb fokú rugalmasságot fejlesztenek ki a veszteségekkel való megbirközésre.

Magyarországon a helyzet kevésbé rózsás a nyugdíjasok számára. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint Magyarország a nyugdíjasok helyzetét vizsgáló rangsorban a 32. helyen áll, az egészségindex alapján a 38., a pénzügyek terén pedig a 42. helyet foglalja el. A Pénzcentrum felmérése alapján a magyar idősek körében minden hatodik nyugdíjas hónapról-hónapra él, és súlyos anyagi gondokkal küzd. Az összes válaszadó 41 százaléka szerint a magyar nyugdíjasoknak nélkülözniük kell, és 17,6 százalékuk szerint kilátástalan a helyzetük.

A dániai boldogságmodell és a magyarországi nyugdíjasok helyzete közötti kontraszt rávilágít arra, hogy a társadalmi és gazdasági körülmények milyen mértékben befolyásolják az idősebb generációk életminőségét és boldogságát.