Magyarország a világ titkosszolgálatainak érdeklődésének középpontjában

Magyarország nemcsak politikai, hanem titkosszolgálati szempontból is nagy érdeklődésre tart számot a világban, jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Lázár János, az építési és közlekedési miniszter az RTL-nek adott nyilatkozatában beszélt arról, hogy Magyarország a világ komoly titkosszolgálatainak is felkelti az érdeklődését. A miniszter hozzátette, hogy ő 2018-ig felügyelte a hírszerzést, és tudatában van annak, hogy a kérdésre teljeskörűen válaszolva államtitkot sértene.

A 2022-es választások előtti héten került nyilvánosságra, hogy Vlagyimir Putyin hekkerei megtámadták a magyar külügy informatikai hálózatát. A kormány akkoriban nem reagált érdemben, csupán annyit közöltek, hogy "kampányhazugságokkal nem foglalkozunk". Azonban a 444.hu csütörtöki cikkéből kiderült, hogy a Külügyminisztériumban tisztában voltak a támadások súlyosságával és azzal is, hogy azokat az orosz állam hajtotta végre.

Lázár János a külügyminisztériumot ért hackertámadás kapcsán elmondta, hogy Magyarország a háború kitörése és a politikai küzdelmek kereszttüzében helyezkedik el, ami mind a nyugati, mind a keleti titkosszolgálatok számára érdekes célponttá teszi az országot.

A minisztert az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is kérdezték, amire ő az előzetes hírek alapján úgy vélekedett, hogy a helyzet egyre rosszabbra fordul Ukrajnában. Lázár megismételte a kormány álláspontját, miszerint az Európai Unió és a NATO tagjaként is súlyos hiba lenne fegyvert és pénzt biztosítani az ukrajnai háborúhoz.