Meghalt az Oscar-díjra jelölt filmrendező

Meghalt Lourdes Portillo mexikói születésű filmrendező, aki a latin élményeket és körülményeket állította munkái középpontjába, és akiért a filmvilág számos jelöléssel és díjjal ismerte el.

Lourdes Portillo szombaton, nyolcvanéves korában hunyt el San Francisco-i otthonában, három fia és húga körében. A Deadline szerint a rendező rendhagyó művészi tehetsége révén ötvözte filmjeiben a készítést és az aktivizmust. Portillo dokumentumfilmje, a Las Madres – The Mothers of the Plaza de Mayo Oscar-díjra is jelölték.

K.J. Relth-Miller, az Academy Museum’s ideiglenes igazgatója kiemelte, hogy Portillo munkái dacolnak a kategorizálással, és könnyedén mozognak a dokufikciók, a kísérleti videók és a telenovellák melodrámái között.

A rendező 1943. november 11-én született Mexikóban, Chihuahuában, és nem sokkal később családjával együtt Los Angelesbe költözött. Portillo aktivista tevékenysége a bevándorláshoz kapcsolódott, amelyről 2023-ban beszélt. Elmondása szerint San Franciscóban élve szemtanúja volt a latin-amerikai bevándorlók ellen elkövetett igazságtalanságoknak, és igyekezett segíteni, amiben csak tudott.

A mexikói közélet más területein is történtek jelentős események. Például a világ valaha volt legsúlyosabb emberének tartott Juan Pedro Franco, aki 2017-ben 595 kilós súlyával került be a Guinness Világrekordok könyvébe, mára több mint a felétől megszabadult, és 2023-ban már csak 260 kilót nyomott. A 40 éves férfi rengeteget dolgozott azért, hogy leadja a felesleges kilókat, miután hatalmas mérete miatt már teljesen ágyhoz volt kötve. Egy szakértő segítségével végzett műtét és életmódváltás után Franco újra képes lett a testmozgásra, és jelentősen javult az életminősége.

Mexikó politikai életében is fontos események zajlottak. Álarcos férfiak állították meg Claudia Sheinbaum mexikói elnökjelöltet, hogy a Chiapas államban tapasztalható erőszak visszaszorítását kérjék. Sheinbaum, aki Mexikóváros korábbi polgármestere volt és jelenleg a kormányzó Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) párt elnökjelöltje, a hadsereg és a nemzeti gárda tagjai kísérték kampányútja során. Az álarcosokkal való találkozás után Sheinbaum kijelentette, hogy nem tartja valószínűnek, hogy az álarcos férfiak bármely helyi bűnszervezet tagjai lettek volna, és az esetet furcsának találta, különösen, mivel az Andrés Manuel López Obrador jelenlegi elnök kormányát kritizáló sajtóorgánum számolt be róla először.