Svájc népességének jelentős növekedése

Svájcban az elmúlt hatvan év leggyorsabb ütemű népességnövekedését regisztrálták tavaly, amelynek több mint egyharmadát az ukrán menekültek bevándorlása okozta.

A svájci statisztikai hivatal előzetes adatai szerint az ország állandó népessége 145 400 fővel nőtt 2023 végére, ezzel elérve a 8 960 800 főt, ami 1,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az ukrán bevándorlók nélkül a növekedés mértéke csupán egy százalék lett volna.

A statisztikai hivatal jelentése kiemeli, hogy a tavalyi népességnövekedés a hatvanas évek óta a legnagyobb, a szóvivő szerint 1963 óta nem tapasztaltak hasonló mértékű növekedést. A 2022-es évben a népességnövekedés 0,9 százalékos volt.

A nettó bevándorlás 2022-ben jelentősen megugrott: 264 ezer ember érkezett, míg 121 600 távozott, így a nettó bevándorlás 142 300 főre nőtt, ami rekordnak számít. Ezen belül 52 ezer ukrán bevándorló érkezett az országba.

Az orosz invázió kezdete óta, 2022 februárja óta, közel 63 ezer ukrán menekült érkezett Svájcba. A bevándorlás kérdése régóta forró politikai téma az országban, ahol a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) - az ország legnagyobb pártja - kezdeményezést indított a lakosságszám 2050-ig 10 millió fő alatti szinten tartására.

A bevándorlás visszaszorítása fontos eleme a Svájc és az Európai Unió vezetői között márciusban megkezdődött gazdasági kapcsolatok megerősítését célzó tárgyalásoknak.

A svájci népesség növekedésének adatokból kiderül, hogy az ország mennyire támaszkodik a bevándorlókra. A termékenységi mutató 2023-ban 1,33 volt, ami rekordalacsony érték. A statisztikai hivatal becslése szerint a népesség körülbelül 27 százaléka, azaz mintegy 2,416 millió ember külföldi származású.

A svájci ukrán közösség tragédiája is rávilágított a bevándorlók nehézségeire. Egy 21 éves, Svájcban élő ukrán modell és egy DJ vesztette életét húsvét reggel Olaszországban, amikor a 200 km/órával haladó Ferrari, amelyben utaztak, a szalagkorlátnak csapódott és kigyulladt. Az eset rámutat arra, hogy a bevándorlók integrációja és biztonsága továbbra is fontos kérdés Svájcban.