Az államtitkár úgy gondolja, hogy az illegális migráció és terrorfenyegetés miatt újra épülnek a határok a schengeni övezetben, és ez a helyzet nem fog javulni, csak ha a migráció és a terrorveszély enyhül.

Az illegális migráció szétveri azt, amit az EU felépített, pedig a magyar kormány mindig arra figyelmeztetett: az illegális migrációt a külső határokon meg kell állítani, különben veszélybe kerülnek az alapvető értékek, a biztonság és a szabad mozgás, de még a gazdasági kapcsolatok is.

Soha ilyen rossz állapotban nem volt még a schengeni övezet – mutatott rá Rétvári Bence.

Mindeközben az uniós vezetők továbbra is csak a migrációs paktumot, a migránsok kvóták szerinti szétosztását erőltetik. Nem látják, hogy a migrációt a külső határokon kell megállítani. Egyes rendőri vezetők már arról beszélnek, hogy az egyre több pénzhez jutó és ezáltal mind erősebb embercsempész-bandákkal alig tudják felvenni a versenyt – mondta az államtitkár az M1 aktuális csatornán.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Rétvári Bence elmondta: a nyugat-európai terrorfenyegetettséget nemcsak az illegális migráció, de az illegális migrációval már bejutottak radikalizálódása is növeli. Zsidó iskolákat öntenek le vörös festékkel, és sok zsidó szülő már alig meri iskolába engedni a gyermekét. 

Hozzátette, ilyen terrorfenyegetés nem volt Nyugat-Európában „drámai a helyzet". A probléma az, hogy Brüsszelben nem kapcsolják össze az okot a következményével, az illegális migrációt a terrorveszéllyel.

Továbbra is a kvótákat erőltetik, és nagy eredményként könyvelik el, hogy már „csak" a kiutasítások 80 százalékát nem sikerül végrehajtani, mert fél éve még ez az arány 90 százalék volt

– mondta az államtitkár.

A schengeni övezet a széthullás szélére sodródott: már több schengeni belső határon van ellenőrzés, mint ahol nincs, ez pedig nemcsak a szabad mozgást nehezíti, de megzavarja a gazdasági kapcsolatokat is, hiszen akadályozza az áruk és a munkaerő szabad mozgását. Ezek a lezárások csak akkor szűnhetnek meg, ha javul a belbiztonsági helyzet, ami pedig nagy mértékben az illegális migrációtól függ. De Brüsszel egyre csak szervezi tovább a migrációt – fejtette ki gondolatait Rétvári Bence kedd reggel a Kossuth Rádióban. 

Fotó: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője és Szabó István polgármester az új KicsiKék bölcsőde átadásán Őrbottyánban 2023. október 11-én.
MTI/Bruzák Noémi