Szijjártó Péter: „Európa nem áll háborúban, Európát senki nem támadta meg”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az idei európai parlamenti választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, és a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz.

Szijjártó Péter a Fidesz választási manifesztumának bemutatóján kiemelte, hogy Magyarország már két éve él a háború árnyékában, és ennek következményeit közvetlenül érzi. A miniszter szerint a történelme legjelentősebb humanitárius akcióját hajtotta végre az ország, miközben tízmilliárd euró pluszköltséget kellett kigazdálkodni a háborús energiaárak miatt, ami a GDP öt százalékát jelenti, és az inflációval is szembe kellett szállni.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány meg tudta védeni a magyar emberek munkahelyeit és az energiaellátást, valamint segítséget tudott nyújtani a bajban lévőknek. Hozzátette, hogy a legfontosabb feladat az volt, hogy Magyarországot kívül tudják tartani a háborúból, minden nyomásgyakorlás és zsarolási szándék ellenére.

A miniszter szerint a transzatlanti közösségben sokszor Magyarország állt ki egyedül a béke mellett. Figyelmeztetett, hogy a háborús nyomásgyakorlás nem fog enyhülni, sőt erősödés várható, aminek két fő oka van: az európai politikai vezetők egy része "háborús pszichózisban" szenved, és rossz stratégiát választottak, például a szankciók vonatkozásában.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Európa nem áll háborúban, és senki nem támadta meg. Azt is hozzátette, hogy a transzatlanti vezetők egy jelentős része "világháborús hangulatot" szít, miközben a NATO kimondta, hogy nem részese a konfliktusnak, és el kell kerülni a közvetlen konfrontációt Oroszországgal.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a NATO elkezdte előkészíteni a saját koordináló szerepének erősítését az ukrajnai fegyverszállításokban és az ukrán katonák kiképzésében, de Magyarország semmi szín alatt nem fog részt venni ebben.

Szijjártó Péter szerint a következő pár hónapban folyamatos lesz a nyomás Magyarországra, hogy részt vegyen a fegyverszállításokban és az ukrán katonák kiképzésében. Június elején újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, és a miniszter szerint egy szuverenista és jobboldali fordulatra van szükség Európában a béke erősítése érdekében.

"Június 9-én tehát, kedves barátaim, a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz, vissza kell térni a józan ész talajára és véget kell vetni a világháborús készülődésnek" - összegzett Szijjártó Péter.