Az oroszok állítása szerint megsemmisítették az ukrán IRIS-T légvédelmi rendszert

Az orosz védelmi minisztérium szerint sikerült megsemmisíteniük egy német gyártmányú, modern IRIS-T SLM légvédelmi rendszert Ukrajnában, de a felvételek alapján nem igazolható, hogy a videón valóban az említett rendszer látható-e. A közölt információk szerint a támadás során a rendszer irányítóközpontját és indítóállását is eltalálták, azonban a pontos helyszínt nem hozták nyilvánosságra.

Az IRIS-T SLM légvédelmi rendszer a gyártó adatai szerint képes repülőgépek, helikopterek, manőverező robotrepülőgépek és rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták elleni védekezésre. A rendszerhez tartozik egy radarállomás, irányítóközpont és három rakétaindító, amelyek teherautókra szereltek. Az IRIS-T hatótávolsága akár 40 kilométer, és 20 kilométer magasságban képes elfogni a célpontokat.

A háborús veszteségeket dokumentáló Oryx oldal szerint eddig csak egy esetben igazolható, hogy az IRIS-T rendszer radarját találták el. Ezzel szemben az orosz fél többször is állította, hogy sikeresen kiiktatták a légvédelmi rendszert, de ezeket a híreket gyakran kísérik megkérdőjelezhető felvételek.