Szijjártó megvétózta az ukrán béketervet

A magyar kormány, amelyet békepártinak neveznek, Szijjártó Péter külügyminiszter személyében megvétózta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén, így nem születhetett erről tanácsi határozat.

Az Európa Tanács 75. évfordulójának alkalmából Szijjártó Péter kifejtette, hogy a béketeremtésre alkalmas platformot az oroszok kizárása miatt nem lehetett kihasználni. A külügyminiszter szerint a fegyverszállítások és a nukleáris háborúról való fantáziálás helyett valódi béketárgyalásokra van szükség, amelyek csak akkor valósulhatnak meg, ha minden érintett fél részt vesz azokon. Az Európa Tanács azonban egy olyan határozat elfogadását tervezte, amely kizárólag Zelenszkij elnök béketervét ismerte volna el, amit a magyar külügyminiszter elfogadhatatlannak tartott.

Szijjártó Péter arra kérte a Tanácsot, hogy a határozatba foglalják bele a többi béketervet is, de ezt a többség elutasította. Emiatt a külügyminiszter vétójával megakadályozta, hogy a Tanács határozatot fogadjon el.

Zelenszkij béketerve az orosz csapatok kivonását, az 1991-es határok visszaállítását és az Oroszország által elkövetett jogsértések elszámoltatását foglalja magában, amelyek nem egyeznek az orosz vezetés elképzeléseivel. A magyar külügyminiszter Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy mások is készítettek béketerveket, melyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké, és ezeket is figyelembe kellene venni.

Közben a harcok tovább folytatódnak Ukrajnában. Az orosz Rybar elemzőház szerint az ukránok nem állították meg az orosz hadsereg támadását Harkiv megyében, az offenzíva folytatódik, csak mérsékeltebb tempóval. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt nyilatkozta, hogy az ukrán védők megállították az orosz előrenyomulást a régióban, bár a helyzet továbbra is nehéz. Az orosz védelmi minisztériummal szoros kapcsolatot ápoló elemzőház elismeri, hogy a támadás tempója lelassult, de nem állt meg teljesen. Az orosz csapatok Lipcev ostromát megkezdték, Lukjanszkinál területeket foglaltak el, és Vovcsanszkon belül egyre nagyobb területet irányítanak.

A Rybar elemzőház szerint összesen 30 ukrán zászlóaljat vezényeltek át a Harkiv-szektorba az elmúlt napokban, és az orosz csapatok súlyos veszteségeket okoznak az ukrán védőknek. Az orosz elemzőház reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi nyilatkozatára is, aki szerint nem célja a harkivi támadásnak Harkiv város elfoglalása. A Rybar szerint megvan a lehetőség arra, hogy az orosz haderő dinamikusan reagáljon a kialakult harctéri helyzetre, és ha szükséges, áthelyezheti az offenzíva súlypontját. Egyelőre sem az orosz, sem az ukrán állításokat nem lehet független forrásból megerősíteni.