Izraeli katonák halála Gázában és a nemzetközi válaszok

Az izraeli hadsereg szerint öt katonájuk vesztette életét szerdán este Gáza északi részén, Dzsabaljában történt tűzharcban, ami az októberi Hamász elleni háború kezdete óta a legtöbb izraeli katonai halálos áldozatot követelő incidens.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tájékoztatása szerint az ejtőernyős dandár 202. zászlóaljában szolgáló katonák "erőink tüze következtében" haltak meg. A csapatok a héten tértek vissza a Dzsabalja menekülttáborba, ahol a Hamász csapatai állítólag átcsoportosultak, és ahol napok óta heves harcok folynak, ezrek menekülnek a bombázások elől [^BBC, ^Reuters].

Az ENSZ legfelsőbb bírósága meghallgatja Izrael válaszát a dél-afrikai állításokra, amelyek szerint a Rafah elleni támadás a gázai népirtási kampány eszkalációját jelenti. Izrael az offenzívát kulcsfontosságúnak tartja a Hamász legyőzéséhez, és hamisnak, valamint elfogultnak minősíti azokat az állításokat, amelyek alapján a hágai bíróság elé kellett állnia. Dél-Afrika szerint Izraelnek azonnal le kell állítania katonai hadjáratát Gázában, beleértve Rafahot is, ahol több mint egymillió kitelepített palesztin keresett menedéket [^BBC, ^article-3].

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy megkezdték a humanitárius segélyek szállítását az újonnan létesített amerikai mólóról a Gázai övezetbe. A segélyszállító teherautók helyi idő szerint körülbelül 9 órakor kezdtek partra szállni. Az amerikaiak szerint ez a segélyszállítás része egy multinacionális erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy humanitárius segélyeket juttassanak el a gázai palesztin civileknek. Az amerikai haditengerészet és az amerikai hadsereg által épített mólón kezdetben napi 90 teherautónyi segélyrakomány érkezhet Gázába, és ez a kapacitás később napi 150 teherautóra növelhető .

Az első olyan segélyszállítmányt, amelyet a térségben épült ideiglenes mólón raknak majd ki, Nagy-Britannia indította. A Ciprusról útnak indított csaknem 100 tonnás szállítmányban 8400, műanyag lemezekből összeállítható könnyűszerkezetes kisház található, amelyekben hajlék nélkül maradt civilek lelhetnek átmeneti menedéket. A következő szállítmányokban pedig 5 villás targonca, 900 családi méretű sátor, további 2000 könnyűszerkezetes menedékhely és 9200 női higiénés csomag lesz .

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter csütörtök este telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. A Pentagon arról számolt be, hogy Austin megvitatta kollégájával a túszok elengedéséről és a tűzszünetről szóló tárgyalásokat és a Gázának nyújtott humanitárius segélyek növelésének szükségességét. Washington tájékoztatása szerint Austin közölte Galanttal, hogy “megkérdőjelezhetetlenül szükséges” a polgári lakosság védelme és a humanitárius segítség áramlásának biztosítása bármilyen potenciális katonai akció esetén az övezet déli részén, az egyiptomi határon fekvő Rafahban, ahol az övezet többi részén dúló harcok elől százezrek kerestek menedéket .

Az ENSZ nemrég jelezte, a raktáraik teljesen kiürültek a Gáza északi harmadát a déli résztől elválasztó folyótól délre, miközben jelenleg a lakosság szinte egésze a segélyektől függ. A szervezetnél attól tartottak, nincs esély az utánpótlásra mindaddig, amíg a területre vezető fő belépési pontok zárva vannak az elmúlt napokban indított izraeli offenzívák miatt .

A Nemzetközi Bíróságon (ICJ) tartott pénteki meghallgatáson Izrael visszautasította a Dél-afrikai Köztársaság vádjait, amelyek szerint Izrael katonai műveletével népirtást követne el Gázában. Gilad Noam izraeli ügyvéd kijelentette, hogy Izrael a Hamász iszlamista terrorszervezettel vív háborút, és mindent megtesz a rafahi lakosság humanitárius ellátásának biztosításáért. A hágai ENSZ-bíróság csütörtökön Dél-Afrika érveit, pénteken Izrael válaszát hallgatta meg a decemberben elindított, majd az afrikai ország által megújított eljárás keretében. A Dél-afrikai Köztársaság további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte .

A meghallgatás végén Georg Nolte, a Nemzetközi Bíróság illetékes bírája kérdést olvasott fel, amelyre Izraelnek legkésőbb május 18-ig írásbeli választ kell nyújtania a kijelölt evakuálási zónákban, különösen al-Mavasziban fennálló humanitárius körülményekről, és arról, hogyan biztosítaná a biztonságos áthaladást ezekbe a zónákba, valamint menedéket, ételt, vizet és egyéb humanitárius segítséget nyújtana minden evakuáltnak, akik várhatóan ezekbe a zónákba érkeznek .