Leleplező műholdfelvételek és dróntámadások: az ukránok komoly károkat okoztak orosz célpontokban

Műholdfelvételek és szemtanúk beszámolói bizonyítják, hogy az ukrán haderő támadásai súlyos károkat okoztak orosz katonai létesítményekben. A Maxar által közzétett képeken látható, hogy a Krímben található Belbek légibázison a támadásban legalább két MiG-31-es és egy MiG-29-es vadászgép megsemmisült, valamint egy üzemanyag-tároló is kiégett. A műholdfelvételek alapján továbbá egy Su-27 vadászgép is teljesen megsemmisült, és a fő futópálya melletti üzemanyag-tároló is elpusztult, a törmelék még égett. A legújabb műholdképek szerint két vadászbombázó teljesen megsemmisült, egy megsérült, és két épület is megrongálódott, egyik súlyosan. Az elmúlt 48 órában ez volt a második ukrán támadás a belbeki támaszpont ellen.

A támadások nem korlátozódtak a Krím félszigetre: ma hajnalban több tucat ukrán drón támadta meg Novorosszijszk kikötőjét, ami fontos orosz katonai kikötő, és ahol az orosz Fekete-tengeri flotta jelentős részét tartják. A kikötő lángokban állt, és bár ukrán és ukránbarát források szerint a kikötő vezérkari épülete is megsemmisült, erről egyelőre nincs hiteles információ.

Szintén drónok csapódtak be Tuapsze térségébe, ahol a helyi olajfinomítót érte támadás. A kár jelentősnek tűnik. Mind Novorosszijszk, mind Tuapsze Oroszország nemzetközileg elismert határain belül, a Fekete-tenger partján található.

Az ATACMS egy amerikai gyártmányú nagy hatótávolságú rakétarendszer, amelyet az Egyesült Államok bizonyos feltételek mellett adott át Ukrajnának. Ezek a feltételek kikötötték, hogy Ukrajna nem használhatja a rendszert Oroszország területének támadására. A Krímet, amelyet az orosz hadsereg 2014 óta tart megszállva, a nemzetközi közösség többsége nem ismeri el Oroszország részeként. Az új támadások fényében kérdéses, hogy az ukrán erők milyen fegyvereket használtak, és hogy ezek a támadások hogyan befolyásolják a nemzetközi közösség álláspontját.

Oroszország szerint csak a Krím felett 51 pilóta nélküli repülőt lőttek le, és a lezuhanó törmelék csak áramkimaradásokat okozott a régióban. Egy helyi ukrán ellenállócsoport szerint egy lőszerraktár is találatot kapott, ami újabb robbanást és még több kárt idézett elő, de a CNN szerint a kiadott műholdképeken ennek semmi nyoma. Bár az orosz csapatok egyelőre sikeres támadásba lendültek, a Fekete-tengeren állomásozó flottájukban már komoly károk keletkeztek – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Ukrajnának gyakorlatilag nincs saját haditengerészete.

A nemzetközi diplomáciai fronton Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere bejelentette, hogy megvétózta az Európa Tanács egy olyan határozatát, amely kizárólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét ismerte volna el megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Szijjártó szerint a béketárgyalások csak akkor lehetnek sikeresek, ha minden háborúzó fél részt vesz azokon, és más béketerveket is figyelembe kell venni.