A gyermekorvosok új stratégiája: a kardiológusok munkanélküliségéért

Magyarországon minden harmadik gyermek túlsúlyos, ami aggasztó jövőképet vetít előre a felnövekvő nemzedék egészségügyi állapotát illetően. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) új programot indított, hogy a gyermekkori elhízás problémáját minél korábban felismerjék és kezeljék.

Körülbelül 150 házi gyermekorvosi praxis áll üresen az országban, különösen a periférián és a kis településeken érzékelhető az orvoshiány. Kántor Irén, a HGYE újonnan megválasztott elnöke szerint 2024 áprilisában 1489 gyermekorvosi praxis működött, és a gyermekorvosok 2022-ben 1,32 millió gyermeket láttak el.

A házi gyermekorvosok száma az elmúlt években folyamatosan csökkent Magyarországon. A KSH adatai alapján:

  • 2018-ban 1405,
  • 2019-ben 1384,
  • 2020-ban 1359,
  • 2021-ben 1334,
  • 2022-ben pedig már csak 1321 házi gyermekorvos praktizált.

A gyermekgyógyász utánpótlás terén pozitív változások történtek, az egyetemi képzés megújulása után az első generáció lép ki, akik az új alapellátási irányelvek szerint végeztek.

A gyermekkori elhízás elleni küzdelem

A HGYE elnöke kiemelte, hogy a gyermekkori elhízás elleni küzdelem a szakmai grémium egyik fő célkitűzése. Egy 2016-os felmérés szerint a magyar gyerekek egyharmada túlsúlyos, ami hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

A diákok fizikai állapotának romlása is aggodalomra ad okot, különösen a felső tagozatosok fittségi állapota romlott jelentősen. A NETFIT eredményei szerint a magyar fiatalok kardiovaszkuláris fittségi állapota alapján 30 ország közül a 24. helyen állunk.

A HGYE által indított projekt célja, hogy a gyermekorvosokat megfelelően felkészítsék az obesitas vizit kivitelezésében. A projekt keretében minden megyében egy, Budapesten két házi gyermekorvost oktatnak ki, akik aztán továbbadják tudásukat a kollégáiknak.

Telemedicina a gyermekellátásban

A telemedicina használata is egyre elterjedtebb a gyermekellátásban, amely a pandémia után is megőrizte jelentőségét. Kántor Irén szerint a technológiai megoldásoknak még keresniük kell a helyüket a gyógyításban, és a jogi szabályozás is pontosításra szorul ezen a területen.

Az EESZT rendszerbe bevezetett fejlesztések, mint például az automatikusan generálódó iskolai hiányzások igazolása, jelentősen csökkentik az adminisztrációs terheket.

Az ELTE PhD hallgatóinak nemzetközi sikere

Az ELTE PhD hallgatói, Bedőházi Zsolt és Biricz András, nemzetközi adatelemző versenyen nyertek első díjat, ahol a tuberkulózist kellett mesterséges intelligenciával felismerni. A verseny célja az volt, hogy elősegítse az olyan algoritmusok kifejlesztését, amelyek képesek azonosítani a bacilusokat a betegmintákban, ezzel segítve az aktív tuberkulózis diagnózisát. A hallgatók által fejlesztett módszer kiemelkedő pontosságot ért el, és felkeltette egy tajvani cég, a Wellgen Medical Co., Ltd érdeklődését, amely jelenleg saját privát adathalmazán szeretné tesztelni az új módszert. Az ilyen versenyekkel szerzett tapasztalatok rendkívül hasznosak és tanulságosak a hallgatók számára, és hozzájárulnak a digitális mikroszkópia technológiai fejlődéséhez.

A BME válságban

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) válságba került, és kreatív eszközökkel próbálja felhívni a figyelmet helyzetére. A tárgyalások megszakadtak a Kulturális és Innovációs Minisztériummal, így a helyzetük kilátástalan a béremelések és egyéb financiális problémák megoldása terén. A BME közleményében arról tájékoztatott, hogy állami finanszírozásuk a 20 évvel ezelőtti szint 40 százalékára csökkent, és a megfogalmazott követelésekre, valamint a kért béremelésre vonatkozó ajánlat három tárgyalási forduló után sem érkezett érdemi válasz.