Friss információk Robert Fico állapotáról és a merényletről

Peter Pellegrini köztársasági elnök csütörtökön látogatta meg Robert Ficot, aki szerint meglepődött, hogy egy ilyen támadás megtörténhetett és hogy milyen gyorsan zajlottak az események.

Peter Pellegrini köztársasági elnök csütörtökön beszélt először a szerdai merénylet áldozatává vált Robert Ficóval, aki a besztercebányai kórházban van jelenleg kezelés alatt. Fico elmondása szerint teljesen magánál volt a Besztercebányára tartó út során, így emlékszik mindenre, ami történt: az elsősegélyre, a helikopteres szállításra és a sürgősségi osztályon végzett vizsgálatokra is.

Az államfő a Ta3-nak adott interjúban részletezte, hogy Fico kifejezetten meglepődött azon, hogy a merénylet egyáltalán megtörténhetett, és hogy milyen gyorsan zajlottak le az események. Pellegrini hangsúlyozta, hogy politikai ügyekről nem esett szó a beszélgetésük során, és a sajtótájékoztatón sem árult el további részleteket a kettejük közötti párbeszédről.

A csütörtöki információk alapján Fico állapota továbbra is súlyos, de stabil, és életveszélyben van. Robert Kalinák védelmi miniszter szerint a négy lőtt seb okozta sérülések kiterjedtek, és bár az orvosoknak sikerült stabilizálniuk Fico állapotát, a miniszterelnök továbbra is életveszélyes állapotban van. Az elnök szerint a következő napok döntik el, hogy a miniszterelnök szervezete hogyan reagál a történtekre. Pellegrini elmondta, hogy Fico még a műtét pillanatáig eszméleténél volt, és a sérülés utáni sokk ellenére mindenre emlékszik. Az elnök nagyon érzelmesnek találta a találkozót, és nehéz volt látni Ficot az intenzív osztályon fekve, súlyos sérülések és műtétek után.

A merénylet szerda délután történt Nyitrabányán, a kormányülés után. A támadót, a 71 éves lévai amatőr írót, Juraj Cintulát, aki a Fico üdvözlésére felsorakozott tömegbe vegyült és ötször tüzelt, a szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) pénteken kora reggel átkutatta otthonában, ahol a Lynx Commando különleges bevetési egység is jelen volt.

Pellegrini reményét fejezte ki, hogy mielőbbi felépülésnek leszünk szemtanúi, és hamarosan javul Robert Fico állapota. Hétfőn ülésezik az orvosi konzílium, ahol döntenek majd arról, hogy továbbra is Besztercebányán kezelik-e Ficót, vagy fontolóra veszik-e szállítását. Az elnök hozzátette, hogy egész politikai pályafutása során a békét, a megegyezést, a konszenzust, nem pedig a konfliktust igyekezett előmozdítani.

Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyminiszter péntek reggel telefonon beszélt Peter Zigával, a szlovák parlament ideiglenes elnökével, hogy érdeklődjön Fico állapotáról. Szijjártó Facebook-posztjában azt írta, hogy "Peter barátom azt mondta, hogy ahogy telnek a napok, egyre reménytelibb a helyzet, de ahhoz még jópár napnak el kell telnie, hogy pontosat tudjanak mondani a szlovák miniszterelnök felépüléséről" . Szijjártó egyetértett Zigával abban, hogy a politikai motivációjú merénylet súlyos támadás a szlovák demokrácia és a népakaraton alapuló szuverén szlovák politika ellen, és megjegyezte, hogy nagy baj, hogy Fico pont akkor esett ki a munkából, "amikor hatalmas szükség van minden békepárti politikus munkájára" .

A kórházban 3 óra 40 percig tartott az első műtét, Ficót mélyaltatásban tartják. Az orvosok szerint innentől a kormányfő szervezetén múlik, túléli-e a merényletet. A találat a gyomrát, medencéjét és ujját érte. Az elkövető Juraj Cintula, a 71 éves baloldali költő, aki azért lőtt rá a kormányfőre, mert „nem értett egyet a kormány politikájával” – derül ki egy, az X közösségi oldalra feltöltött felvételből, amelyen maga Cintula szerepel. Cintula 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), amely felháborodását fejezte ki az incidenssel kapcsolatban. Azt írták, a tagságát azonnali hatállyal visszavonják.

Robert Fico pénteken második műtéten esett át, amely körülbelül két órán át tartott, és a gyógyulási folyamat felgyorsítását célozta meg. A támadó, aki a 71 éves, szélsőjobboldali csoportokhoz köthető férfi, törvényesen birtokolt fegyverrel lőtt Ficóra egy kulturális központ előtt Nyitrán. A merénylet elkövetőjének politikai hovatartozását illetően ellentmondásos információk jelentek meg, egyes források szerint baloldali költőként azonosították, míg mások szerint szélsőjobboldali csoportokhoz köthető. A szlovák kormányzati propagandagépezet, élén Orbán Viktorral, egyelőre kitart az alaptalannak bizonyult információk terjesztése mellett, annak ellenére, hogy már a korábbi szlovák kormányfő, a magyar származású Ódor Lajos is megüzente Orbánéknak, hogy ne a Fico elleni merényletből próbáljanak politikai tőkét kovácsolni maguknak és ne informálják félre az embereket.

A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, Miriam Lapuníková elmondta, hogy a miniszterelnökön CT-vizsgálatot végeztek, ennek eredményei alapján eltávolították a lőtt sebből visszamaradt, elhalt szöveteket, ami megszokott eljárásnak számít. A páciens állapota valóban súlyos, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon kezelik. Minden reggel egy szakértői konzorcium határozza meg, mi legyen a következő lépés, emiatt az sem világos, szükség lesz-e még további műtétekre. A kórház minden nap friss jelentést ad a kormányfő egészségügyi állapotáról a közösségi hálón.

Robert Kalinák, Szlovákia védelmi minisztere elmondta, hogy több ország is felajánlotta, hogy átszállítják Ficót a saját kórházukba. „Mindannyian, beleértve a miniszterelnököt is, teljes mértékben megbízunk a besztercebányai egyetemi kórház kapacitásaiban” – fogalmazott a miniszter, akinek nincs kétsége afelől, hogy a miniszterelnök jó kezekben van.

Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke szerint az erőszak tovább fokozódik, ráadásul egyes politikusok tovább szítják az indulatokat, továbbra is támadnak és vádaskodnak. „Egy olyan időszakban, amikor a miniszterelnök még mindig a kórházban küzd a felépüléséért, az embereknek a megbékélés világos üzenetét kell hallaniuk tőlünk” – hangsúlyozta a pártelnök.

Szlovákia Kormányhivatala pénteken ismételten megkérte a sajtó képviselőit, a politkusokat valamint a nyilvánosságot, hogy a hivatalosan közreadott információkból induljanak ki. „A kormány tagjai és a biztonsági egységek által tartott csütörtöki sajtótájékoztató után is téves, félrevezető információk jelentek meg a sajtóban” – figyelmeztettek.

Matúš Šutaj Eštok, a szlovák belügyminiszter a TA3 hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy a támadó első szavaiból világossá vált, hogy politikai indíték vezérelte, mivel nem értett egyet a kormány politikájával. A belügyminiszter szerint a rendőrség jelenleg több mint 40 esetet vizsgál a közösségi médiában elkövetett gyűlöletkeltés és -terjesztés ügyében. Šutaj Eštok hangsúlyozta, hogy a testőrök mentették meg a miniszterelnök életét, és bár a biztonsági intézkedések a lehető legmagasabb színvonalon voltak, szükség van a legfőbb közjogi méltóságok lakhelyének további bebiztosítására. Ficót pénteken másodszor is megműtötték, állapota továbbra is súlyos.