Csípős csipsz evésébe halt bele egy massachusettsi tinédzser

Egy online tortillacsipsz-kihívás során elhunyt egy massachusettsi tinédzser, miután túl sok chilipaprika-kivonatot tartalmazó csipszet fogyasztott. A boncolási eredmények alapján a fiúnak veleszületett szívnagyobbodása volt.

A tragédia 2023 szeptemberében történt, amikor a fiú részt vett a Hershey Co. által gyártott Paqui csipszet népszerűsítő "One Chip Challenge" nevű online kihívásban. A boncolási jegyzőkönyv szerint a fiú a "magas kapszaicin-koncentrációjú élelmiszer-alapanyag elfogyasztása során bekövetkezett szív- és légzésleállásban halt meg" .

Dr. James Udelson, a Tufts Medical Center kardiológus főorvosa az AP-nek nyilatkozva elmondta, hogy "lehetséges, hogy a szív jelentős ingerlésével hirtelen rendellenes véráramlás alakult ki, és ez okozhatta a súlyos ritmuszavart" a fiúnál . Dr. Syed Haider, a MedStar Washington Kórházi Központ kardiológusa szerint a kapszaicin nagy dózisban fokozhatja a szívdobogást, ami extra nyomást gyakorol az artériára. Haider hozzátette, hogy a fiú esetében a boncolási eredmények szerint valószínűleg egy szívhiba miatt reagált érzékenyebben a szervezete a chilipaprika-kivonatra, de megjegyezte, hogy a mögöttes kockázati tényezők nélküli embereknél is előfordulhatnak súlyos szívproblémák a nagy mennyiségű kapszaicin elfogyasztása miatt .