Korlátozások az Eurovíziós Dalfesztiválon a zászlók és jelképek tekintetében

A Eurovíziós Dalfesztivál szervezői bejelentették, hogy a rendezvényen csak a versenyen részt vevő országok zászlóit és a szivárványos lobogót engedélyezik, a palesztin zászlókat és jelképeket viszont nem.

A Times of Israel svéd lapokra hivatkozva számolt be arról, hogy a palesztin zászlók és jelképek nem lesznek láthatók a közelgő Eurovíziós Dalfesztiválon. A genfi székhelyű Európai Műsorsugárzók Uniója, amely a fesztivált szervezi, egy közleményben erősítette meg ezt az információt.

A döntés hátterében az áll, hogy Izrael részvétele a versenyben komoly feszültségeket keltett a gázai háború miatt, amelynek következményeként az ENSZ Fejlesztési Programja szerint a Gázai övezet újjáépítése legalább 2040-ig eltart majd, de akár több évtizedig is elhúzódhat. A területet "holdbéli tájra" hasonlító bombázások milliárdos károkat okoztak, és a palesztin hatóságok szerint mintegy 80 ezer lakás vált a földdel egyenlővé.

Több Izrael-ellenes, valamint palesztinpárti szervezet is tüntetést jelentett be a fesztivál idejére. Az UNDP jelentése szerint a Gázai övezetben „mintegy 80 évre lesz szükség ahhoz, hogy minden palesztinnak felépüljön az új otthona”, feltéve, hogy az újjáépítés üteme legalább olyan gyors lesz, mint a korábbiaké.

A svéd hatóságok a terrorveszély növekedésére is figyelmeztettek, ami miatt megerősített rendőri jelenlét várható Malmö utcáin. Ezen felül egy Korán-égetést is bejelentettek a következő hétre. Az UNDP elemzése szerint a háború társadalmi-gazdasági hatásai súlyosak lesznek, és a szegénységi ráta a 2023-as 38,8 százalékos szintről 60,7 százalékra fog nőni, ami azt jelenti, hogy a középosztály nagy része a szegénységi küszöb alá kerül.