Új funkciók az iOS 17.5-ben és az Androidban: figyelmeztetés nyomkövetésre, a Viber változásai és a Fotók alkalmazás hibája

Az iOS 17.5-ös frissítése több újítást is hozott az iPhone-ok számára, többek között lehetővé teszi, hogy a webhelyekről közvetlenül tölthetőek le az alkalmazások, valamint az Apple és a Google együttműködése révén a mobilok jelezni fogják, ha illetéktelen nyomkövetőt észlelnek. Emellett a Viber alkalmazás is változásokon ment keresztül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előírásai alapján, és egy kellemetlen hiba is felütötte a fejét a Fotók alkalmazásban.

Az iOS 17.5-ös verziója hétfő este vált elérhetővé, amely nemcsak 15 biztonsági hibát javított ki, hanem jelentős változásokat is hozott az iPhone felhasználók számára. Az uniós digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) értelmében az Apple megnyitotta az iOS-t, így a fejlesztők honlapjáról közvetlenül is letölthetőek az alkalmazások, az App Store-t megkerülve, az Apple szabályainak betartása és a telepítések utáni díjfizetés mellett.

Az Apple és a Google együttműködése eredményeképpen a mobilok a jövőben figyelmeztetni fogják a felhasználókat, ha egy ismeretlen nyomkövető eszközt észlelnek, függetlenül annak gyártójától. Ez azt jelenti, hogy az androidos készülékek is jelezni fognak, ha egy Apple AirTag van a közelben, és az iOS is riaszt, ha egy más gyártó nyomkövetője kerül a felhasználó közelébe.

Ehhez az új figyelmeztető funkcióhoz legalább Android 6-os vagy iOS 17.5-ös operációs rendszerrel rendelkező okostelefon szükséges.

Az iOS 17.5 további funkciókat is tartalmaz, amelyek azonban Magyarországon nem érhetőek el, mint például az európai régióban nem elérhető Hírek app szójátéka és offline módja, valamint a szervizelés előtti „javítási állapotba” helyezés lehetősége.

Az iPadOS esetében is várható, hogy az Apple a DMA követelményeinek megfelelően hasonló nyitást hajt végre, mint az iOS esetében.

A Viber alkalmazás üzemeltetője, a Viber Media, a GVH által előírt kötelezettségek alapján változtatásokat hajtott végre, amelyeknek köszönhetően a fogyasztók könnyebben megismerhetik a platform jellemzőit és tudatosabb döntéseket hozhatnak a szolgáltatással kapcsolatban. A GVH eljárása a Viber Media S.á.r.l. ellen indult, amely a japán Rakuten Inc. vállalkozáscsoportba tartozik, és a magyar fogyasztók érdekeit védő kötelezettségvállalással zárult.

A Viber Media vállalta, hogy a regisztráció megkezdése előtt kiegészítő információkat közöl az adatkezeléssel kapcsolatban, és egy új funkciót, a Viber Plus előfizetést tesz elérhetővé Magyarországon, amely reklámmentes Viber élményt nyújt a felhasználóknak. A havi díjas Viber Plus előfizetést választó felhasználók személyes adatait nem használják fel hirdetésekhez, és nem kapnak hirdetéseket, amíg az előfizetésük aktív. A nem-fizetős alap Viber szolgáltatás esetében is kedvező változásokat hoz, növeli a fogyasztói hozzájárulás szerepét és csökkenti az alapértelmezés szerint felhasználható személyes adatok mennyiségét.

A vállalkozás egy magyar nyelvű chat-bot, az Adatvédelmi Bot fejlesztését is vállalta, amely legalább két évig üzemel majd, és az online adatvédelemről és biztonságról tájékoztatja a felhasználókat.

A GVH az elmúlt években több nagy technológiai vállalkozás, mint a Google és a PayPal magatartását is korrigálta, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon. A magyar versenyhatóság 2023 februárjában fejezte be vizsgálatát a Wish-szel szemben, és tavaly november végén lezárta a TikTok vizsgálatát, amely során globális hatású eredményeket ért el.

Az iOS 17.5 frissítésével kapcsolatban azonban kellemetlen hiba is felütötte a fejét. A Fotók alkalmazásban ugyanis évekkel korábban véglegesen törölt fotók tűntek fel újra sok iPhone-felhasználó galériájában. A Reddit felhasználói beszámolók szerint régi fotók is újból megjelentek, néhány esetben akár 2010-ből származó képek is, amelyek törlése ellenére ismétlődően feltűnnek. Az Apple egyelőre nem reagált a problémára, de a jelenség számos adatvédelmi kérdést vet fel. Az esetek hátterében állhat, hogy a Fotók alkalmazás valamilyen változtatás után titkosított csevegőalkalmazások könyvtáraiból húzza be a fotókat, de a pontos okok még nem ismertek.