Detroit lakossága növekedésnek indult

Az Egyesült Államokban Detroit városa megállította a lakosságcsökkenést, és 1957 óta először növekedett a lakossága 2023-ban. A legnagyobb növekedést azonban továbbra is a déli és délnyugati nagyvárosok produkálják.

Az AP beszámolója szerint Detroitban, amely az egykor virágzó ipari központok egyike volt, 1957 óta először nőtt a lakosság száma az előző évhez képest. A polgármester szerint a város évek óta erre a napra várt, és mintegy 1800 fővel emelkedett a népesség.

Az 1950-es években még 1,8 millióan éltek a rozsdaövezet egyik központjában, de mára a lakosok száma 630 ezerre csökkent a népszámlálási adatok alapján. A legnagyobb számszerű növekedést tapasztaló 15 nagyvárosból 13 a déli államokban helyezkedik el, és közülük nyolc található Texasban.

Arányaiban a georgiai Atlanta lakossága nőtt a leginkább a 250 ezer feletti városok között 2022-ről 2023-ra. Az Axios szerint a koronavírus-járvány óta tartó elvándorlási tendencia továbbra is fennáll, míg a déli és délnyugati metropoliszok környékei (Kalifornia kivételével) lakosságrobbanást tapasztalnak.

Érdekes módon a népszerű területek egyben a klímaváltozás hatásainak is leginkább kitett régiók, mint például az extrém hőmérsékletek, szárazság, erdőtüzek, hurrikánok és az emelkedő tengerszint miatt. Ezért is nevezik ezeket a területeket gyakran napfényövezetnek.