Azonnali pénzbírság a rossz dalokért az angol szurkolóknak a foci-EB-n

Az angol drukkereknek különösen óvatosnak kell lenniük a németországi foci-Európa-bajnokságon, ha nem szeretnék, hogy a kiruccanásuk többe kerüljön a tervezettnél. A „Tíz német bombázó” dal éneklése azonnali pénzbírságot vonhat maga után.

A német hatóságok nem nézik jó szemmel, ha az angol szurkolók a második világháborúra utaló dalokat énekelnek, mint például a „Tíz német bombázó”. Amennyiben mégis sor kerülne erre, az érintettek azonnali pénzbírsággal számolhatnak. Nem számít kifogásnak, ha valakinél nincs készpénz, hiszen ebben az esetben a legközelebbi bankautomatához kísérik, ahol a bírság összegét kártyájukról kell majd levenniük.

Az Egyesült Királyság labdarúgó-rendészeti egységének egyik munkatársa szerint a szurkolók talán úgy gondolják, hogy énekelhetik a vitatott dalt, mivel Németországban tartózkodnak, de ez nem bölcs döntés. Aki a figyelmeztetés ellenére folytatja a dalolást, az akár letartóztatásra is számíthat.

Stefan Bisanz, egy német katonai rendész elmondása szerint, ha több százezer szurkoló lesz jelen, a helyzet kezelése katonai videós kamerarendszer nélkül rendkívül nehéz lesz.

Az ominózus dal már évek óta a szurkolók repertoárjában van, és ezért a FIFA és az FA is korábban már felszólalt. A 2021-es Európa-bajnokság alatt az UEFA és az FA is meghozta a döntést, hogy kitiltják a mérkőzésekről azokat a szurkolókat, akik a „Tíz német bombázót” éneklik.