Partikirály lett a rákkal küzdő III. Károlyból

Igencsak elemében van a brit uralkodó, aki visszatérve a közfeladatokhoz már az év második kerti partiját rendezte meg a Buckingham-palota kertjében. Az eseményen körülbelül négyezren vettek részt, és a közeljövőben még számos más rendezvényen kell tiszteletét tennie a királynak.

III. Károly a hónap elején tért vissza a munkához, miután hónapokig trónörökös fia, Vilmos herceg, Kamilla királyné, Anna hercegnő, Eduárd herceg, illetve Zsófia hercegné helyettesítették őt a hivatalos eseményeken. A királyt még januárban műtötték meg prosztatamegnagyobbodás miatt, ám az operáció közben rákos sejteket fedeztek fel a szervezetében. Azt leszögezték, hogy nem prosztatarákról van szó, azonban a találgatások elkerülése végett nem árulták el, hogy a rák mely fajtájával küzd pontosan.

Tekintve, hogy III. Károly szervezete megfelelően reagált a kezelésekre, az orvosai engedélyezték a számára, hogy újra közfeladatokat lásson el. Első nyilvános programjaként a University College London kórházának onkológiai klinikáját, a Macmillan Cancer Centre-t kereste fel felesége, Kamilla királyné társaságában.

III. Károly a hét elején egy nagyszabású rendezvény házigazdája volt a Buckingham-palotában, ami a Kulturális, Média- és Sportminisztérium támogatásával jöhetett létre. A meghívottak között négyezer vendég volt, akik mind a kultúra, a művészet, a film, a tévé, a rádió és a divat területéről érkeztek.

Pisztrángtól a teáig

A „kisebb rendezvény” helyett a Creative Industries Garden Party egy négyezer fős muri lett, bár még így sem töltötték meg teljesen a Buckingham-palota kertjét, ahol akár nyolcezren is elférnek. A rendezvényen több fogás közül válogathattak a meghívottak, többek között tojásos és zsázsás szendvics, pogácsa, pisztráng, borsós quiche, kávés eclair fánk, skót gyümölcskenyér, tea, jegeskávé és sandringhami almalé lett felszolgálva.

Az esemény meghívottjai között volt Rosie Huntington-Whiteley színésznő, Sir Ridley Scott rendező, Toby Jones színész, Bradley Walsh műsorvezető, Sir Lenny Henry színész-humorista, David Harewood színész, Dame Arlene Phillips koreográfus, Alex Jones műsorvezető, Roman Kemp rádiós műsorvezető, Tess Daly műsorvezető, illetve a Love Island brit társkereső valóságshow műsorvezetője, Maya Jama.

Hosszú lesz az év

III. Károly májusban több kerti partit is tartani fog a Buckingham-palota kertjében, és az év hátralévő szakaszában sem fog túl sokat pihenni. Előreláthatólag az alábbi programokon fog részt venni:

  • május 8-21.: kerti partik a Buckingham-palota kertjében,
  • május 21-25.: Chelsea Flower Show bemutató,
  • június 6.: a normandiai partraszállás 80. évfordulója kapcsán tartott eseményeken vesz részt Franciaországban és az Egyesült Királyságban,
  • június 15.: londoni Trooping The Colour felvonulás (ami a brit uralkodó születésnapját hivatott ünnepelni),
  • június 17.: Garter Day ceremónia a windsori kastélynál,
  • június 18-22.: Royal Ascot lóverseny,
  • június vége: Naruhito japán császár és felesége, Maszako császárné állami látogatása,
  • július 3.: Holyrood Week Skóciában (ami pusztán annyit takar, hogy egy hetet az ottani rezidenciáján tölt),
  • október: két-három hétig tartó utazás Ausztráliában.

A Buckingham-palota King's Gallery-ben ma nyílik egy új kiállítás, ahol a királyi család korábban nem látott fényképei lesznek láthatók. A kiállítás különleges fotókat tartalmaz, amelyek a brit királyi család személyesebb és meghittebb pillanatait mutatják be az elmúlt 100 évből. A látogatók többek között VI. György király és családja 1943-as felvételét, valamint a néhai Erzsébet királyné és Margi hercegnő 1964-es képét tekinthetik meg, ahol újszülöttjeikkel láthatók. Hugo Burnand fotós által készített, Katalin és Vilmos herceg esküvőjéről származó fotó is helyet kapott a kiállításon, amely a koszorúslányokkal együtt örökíti meg a királyi párt. A Royal Collection Trust Instagram-oldalán megosztott bejegyzés szerint a gyűjteményben egy közel hetvenéves darab is szerepel, ami 1956-ban készült a nyolcéves III. Károlyról és húgáról, az akkor hatéves Anna hercegnőről.

(Borítókép: Getty Images)