Ritka mélytengeri állat a kamera előtt

Egy rendkívül ritka fejlábút sikerült megörökíteni a Csendes-óceán mélyén, amint biolumineszcens karját kinyújtva közeledik a kamera felé. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a brit Kelpie Geosciences csapata által készített felvételen egy Dana-kalmár (Taningia danae) figyelhető meg, amely bár akár 2,3 méter hosszúra is megnőhet, a videón látható egyed csupán 75 centiméteres volt.

A felvétel során az állat egy pillanatra megkapaszkodott a készülékben, de miután rájött, hogy a kamera nem zsákmány, továbbállt. Heather Stewart, a Kelpie Geosciences munkatársa szerint a tintahal egy másik kameránál is próbálkozott, amely még részletesebb képsorokat rögzített.

A Dana-kalmár biolumineszcenciáját speciális fénytermelő szervek, úgynevezett fotofórák idézik elő, amelyek a mélytengeri fajokban gyakoriak és a Dana-kalmár esetében ezek a legnagyobbak az ismert állatvilágban. A faj fénykibocsátó képességének pontos célja nem ismert, de a tudósok szerint lehet, hogy a préda elkábításához, tájékozódáshoz vagy a párszerzéshez használják.

A Dana-kalmár megfigyelése rendkívül nehéz, így a tudomány számára minden ilyen felvétel különösen értékes információforrás. Ezzel szemben a víz felszínén élő gyorsúszók, mint a kardhalak és vitorláskardoshalak, az óceánok leggyorsabb állatai közé tartoznak. Ezek az állatok akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek, és a kutatók szerint a vitorláskardoshalak sebessége a vadászat során elérheti a 36 kilométer per órát, míg extrém esetekben akár 125,5 kilométer per órás sebességkitöréseket is produkálhatnak. A kékúszójú tonhal esetében pedig 3,27 G-s gyorsulást dokumentáltak, ami felül is múlhatja a vitorláskardoshalakat. Azonban ezek a sebességek csupán rövid kitörések, és nem világos, hogy a halak milyen hosszú ideig képesek fenntartani őket.