Bulgária korlátozza a szerencsejátékokat és azok reklámjait

Bulgária parlamentje döntést hozott a szerencsejátékok és azok reklámjainak korlátozásáról, amely érinti a sugárzott és nyomtatott médiát, valamint a weboldalakat és a sporttermékeket is.

A szerencsejáték-törvény módosításait a 240 fős közgyűlés 198 képviselője hagyta jóvá, amelyek értelmében betiltják a szerencsejáték-reklámokat minden sugárzott és nyomtatott médiában, beleértve a weboldalakat, az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokon, valamint a kiskorúaknak szánt sportfelszereléseken és sporttermékeken. A szerencsejáték-reklámokat megjelenítő óriásplakátokat legalább 300 méteres távolságban kell elhelyezni az oktatási intézményektől és az ifjúsági célú létesítményektől.

A nyerőgépekkel és a kaszinókban történő szerencsejátékot mostantól csak a 10 ezer lakosnál nagyobb lakosságú településeken lehet működtetni, kivéve a nemzeti üdülőhelyeket és a bolgár határellenőrzési pontok 30 km-es körzetében lévő területeket. Az üzemeltetőknek három év áll rendelkezésükre, hogy tevékenységüket az új szabályozáshoz igazítsák.

A törvényjavaslatot a GERB és a Jogok és Szabadságok Mozgalma (DPS) képviselői terjesztették be, meglepő módon, hivatalos magyarázat nélkül, néhány nappal a parlament húsvéti szünete és a június 9-i parlamenti választások, valamint az európai parlamenti szavazás előtt.

A módosításokra reagálva több médiacsoport arra figyelmeztetett, hogy bevételi forrásaik jelentősen csökkenni fognak, ami veszélyezteti függetlenségüket.