A Kongresszus szembeszállt Biden döntésével, nem állítanák le Izrael fegyverszállítmányait

Az Egyesült Államok képviselőháza elfogadott egy törvényjavaslatot, amely kötelezné Joe Biden elnököt az izraeli fegyverszállítmányok zavartalan folytatására, szemben az elnök korábbi döntésével, amely elhalasztott bizonyos légibomba-szállítmányokat Jeruzsálembe.

A képviselőházban a republikánusok többsége és néhány demokrata támogatta a javaslatot, míg három republikánus csatlakozott a demokratákhoz, akik többségében ellenezték azt. A republikánusok szerint a lépésre azért volt szükség, mert véleményük szerint Biden elnök a palesztinpárti tüntetések hatására magára hagyta Izraelt. Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke szerint ez a döntés globális következményekkel járhat, és politikai számításból fakad. Ezzel szemben Hakeem Jeffries, a demokraták alsóházi vezetője, a javaslatot komolytalannak minősítette, és politikai játszmának nevezte, amely a republikánusokon belüli megosztottságot hivatott kiemelni.

A Fehér Ház közben bejelentette, hogy egymilliárd dollár értékű katonai szállítmányt biztosít Izrael számára, amely 700 millió dollár értékű harcjárműlőszert, 500 millió dollárnyi taktikai járműveket és 60 millió dollárnyi aknavető lőszert foglal magában. A republikánusok azonban kritizálták Biden elnököt a 907 kg-os és 227 kg-os bombaszállítmányok elhalasztása, valamint a további fegyverküldemények felülvizsgálatának bejelentése miatt.

A törvényjavaslat sorsa azonban bizonytalan, mivel a demokrata többségű szenátus várhatóan nem fogja napirendre tenni, így nem valószínű, hogy egyhamar törvényerőre emelkedik.