Az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be orosz magánszemélyek és cégek ellen

Az Egyesült Államok kormánya csütörtökön bejelentette, hogy szankciókat vezet be két orosz magánszemély és három vállalat ellen, akik segítették az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyverszállításokat, amelyek között Ukrajnában használatos ballisztikus rakéták is szerepelnek.

A pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium közös erőfeszítéseinek részeként hozták meg az intézkedéseket, amelyek célja az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyverszállítások felfüggesztése és az ebben részt vevők leleplezése. A pénzügyminisztérium közleménye szerint ezek a szankciók az újabb lépések sorában helyezkednek el, amelyeket az Egyesült Államok hozott meg az érintett országok katonai együttműködésének megzavarása érdekében.

Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy zavarja Észak-Korea és Oroszország egyre mélyülő katonai együttműködését, és lépéseket tesz azok felelősségre vonására, akik a fegyverek és egyéb anyagok szállítását megkönnyítik.

A közlemény szerint az elmúlt évben Oroszország és Észak-Korea megerősítette katonai együttműködését, Phenjan ballisztikus rakétákat és lőszereket szállított Oroszországnak, és cserébe katonai segítséget kért.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Oroszország már több mint 40 észak-koreai gyártmányú ballisztikus rakétát és lőszereket vetett be Ukrajna ellen, és ezeket az ENSZ-határozatokkal ellentétesen importálta.

A pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankciók alá vont magánszemélyek és cégek próbálták kijátszani a korábbi szankciókat, fedőcégek segítségével katonai felszereléseket szállítva Oroszország ukrajnai háborújának támogatására.

A szankciók alá vont magánszemélyek Rafael Anatoljevics Gazaryan és Alekszej Budnev, valamint a cégek között szerepel a Trans Kapital, a Rafort és a Tekhnologiya. A Rafort Gazaryan tulajdonában van, míg Budnev a Tekhnologiya egyedüli tulajdonosa.

A szankciók értelmében a megjelölt személyek és vállalatok minden amerikai vagyonát és vagyoni érdekeltségét zárolják.

Ezzel párhuzamosan, az orosz diplomáciai retorika is éleződik, hiszen Andrej Kelin, Oroszország londoni nagykövete a Sky News szerint kijelentette, hogy az Egyesült Királyság de facto részesévé vált az ukrajnai háborúnak, amikor elkezdte fegyverekkel és hírszerzési információkkal ellátni az ukrán hadsereget. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök korábban hasonló véleményt fogalmazott meg, és többször is Oroszország ősellenségének nevezte az Egyesült Királyságot.

Lettországban, ahol korábban az oroszok szisztematikusan pénzmosásra használták az ország bankjait, egyetlen szervezet foglalkozik a pénzmosás elleni harccal és a szankciók betartásának ellenőrzésével. Paulis Iljenkovs, a lett pénzügyi hírszerzés vezetője elmondta, hogy az Oroszország elleni szankciók ellenőrzésére ugyanazokat az eszközöket használják, mint amelyeket a pénzmosás elleni harcban kifejlesztettek. Lettországban a pénzügyi ellenőrzés centralizált lett, és a bankoknak részletes dokumentációt kell benyújtaniuk, ha Oroszországgal akarnak ügyletet kötni, hogy megvizsgálják, a tervezett üzlet nem sért-e valamilyen szankciót.