Moszkva furcsa elmélete a Robert Fico elleni merényletről

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke a Telegram közösségi oldalon osztotta meg véleményét a Robert Fico elleni merényletről, amely szerint nem meglepő, hogy egy Oroszországgal szemben ésszerű álláspontot képviselő politikus ellen indítanak támadást.

Medvegyev, aki korábban Oroszország elnöke volt, kifejtette, hogy Robert Fico nem oroszbarát, hanem inkább pragmatikus megközelítést alkalmaz az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusban, és nem ruszofób. Az alelnök szerint Fico azon kevés európai politikusok egyike, akik nem vesztették el a kapcsolatot a valósággal, és már 2008 óta ismeri őt.

Medvegyev a merénylőt Gavrilo Principhez, a szerb diákhoz hasonlította, aki az első világháború előtt megölte Ferenc Ferdinándot, és kiemelte, hogy a támadó "mindenféle hülyeséget írt". A támadó egy 71 éves lévai író, aki kormányellenes megmozdulásokon vett részt és "Éljen Ukrajna" kiáltásokat hallatott, amivel Medvegyev szerint a banderistákat támogatja.

Az orosz politikus szerint azok, mint Macron, Sunak, Scholz és Von der Leyen, akik hasonló politikát folytatnak, nem kell aggódniuk a testi épségük miatt. Medvegyev mihamarabbi felépülést kívánt Ficonak, és hozzátette, hogy a merénylet csak a kezdet lehet.