Az EU-ban betiltják a gázkazánokat: új programot sürget a tagállamok fele

Az Európai Unió 15 tagállama közös állásfoglalásban szólította fel az Európai Bizottságot, hogy az energiafüggetlenség növelése és az éghajlati célok elérése érdekében helyezze előtérbe a fűtés és hűtés szén-dioxid-mentesítését. A tagállamok egy cselekvési tervet követelnek a hőszivattyúk támogatására, és a 2016-os uniós fűtési és hűtési stratégia felülvizsgálatát az 2040-es éghajlatvédelmi célokkal összhangban.

Az állásfoglalásban a tagállamok kiemelték a megújuló energiaforrások jelentős potenciáljának kiaknázásának fontosságát, különös tekintettel a távhőrendszerekre. Hangsúlyozták, hogy a fűtési és hűtési ágazat szén-dioxid-mentesítését egyaránt támogatni kell, az energiahatékonyság javításával és az új rendszerek fejlesztésével, beleértve a napenergiából, környezeti energiából, bioenergiából, geotermikus energiából származó hő használatát és a nagyméretű hőszivattyúk, napenergiával működő vízmelegítők, valamint a hulladékhő felhasználását alkalmazó technológiák bevezetését. A tagállamok azt is követelik, hogy a Bizottság frissítse a 2040-ig tartó háztartási energiahatékonysági tervét.

A közös nyilatkozatot Ausztria, Ciprus, Dánia, Franciaország, Írország, Görögország, Luxemburg, Málta, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és a három balti állam – Lettország, Észtország és Litvánia – írta alá.

A javasolt stratégia célja, hogy növelje a megújuló energiát hasznosító technológiák, mint például a távfűtési naperőművek, a hőszivattyúk és a távfűtési rendszerekbe integrált nagyméretű ipari hőszivattyúk használatát. Az aláíró tagállamok szerint ez a megközelítés jelentősen hozzájárulna Európa energiabiztonságához.

Tavaly decemberben az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament már egyezségre jutott, hogy 2040-től betiltják az új fosszilis fűtési rendszerek beépítését, és a megújuló, tisztaenergiás rendszerek elterjedését támogatják a Fit for 55 program részeként. A programban a gázkazánokra vonatkozó tilalom mellett szerepel a hőszivattyús rendszerek elterjedésének ösztönzése is.

Niels Fuglsang dán szocialista EP-képviselő kiemelte, hogy a fűtés és hűtés a fosszilis tüzelőanyagok hatalmas felhasználója, az EU tavaly mintegy 8 milliárd eurót utalt Oroszországba a cseppfolyósított földgázért. Felszólította Európát, hogy szabaduljon meg e függőségtől, amelyre a hőszivattyúk jelenthetnek megoldást.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) szerint a lakóházakban található 30 millió fosszilis tüzelőanyaggal működő kazán hőszivattyúval való helyettesítése 36%-kal csökkentené az EU gáz- és olajfogyasztását. A JRC szerint a gázkazánok betiltásával gyorsulna a technológia elterjedése, de addig is szükséges az energiaveszteség csökkentése és a hőszivattyúk elterjedésének uniós szintű támogatása.

Aurélie Beauvais, az Euroheat & Power ügyvezető igazgatója szerint a hatékony, tiszta hőenergia megoldások, mint a távfűtés és -hűtés, elterjedésének felgyorsítása a legjobb ipari stratégia az EU vezető szerepének megőrzéséhez a nagy értékű technológiák terén, miközben erősíti a blokk ellátásbiztonságát. Az ipari hőszivattyúknak és a hulladékbomlásból kinyert gáz- és hőtovábbító rendszereknek komoly szerepe lehet ebben.

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik a hőszivattyúkkal kapcsolatos cselekvési terven, amelynek pontos menetrendjéről még nem született döntés. Az EU a Green Deal részeként az elmúlt öt évben már frissítette a tiszta fűtési megoldásokra vonatkozó szabályozási keretét, és új irányelveket fogadott el az épületek energiateljesítményéről, az energiahatékonyságról és a megújuló energiáról.