A szexjelenetek számának csökkenése a hollywoodi filmekben

Az elmúlt években a hollywoodi filmek szexuális tartalma jelentősen, 40 százalékkal csökkent 2000-hez képest, ami a Z generáció preferenciáinak és a társadalmi normák változásának köszönhető.

A Guardian által közölt információk szerint, bár az utóbbi időben néhány nagyjátékfilm, mint a Saltburn és az Oscar-gálán taroló Szegény párák, szexuálisan explicit jelenetekkel került a mozikba, a tendencia általánosságban csökkenő. Egy tavaly ősszel végzett kutatás már jelezte, hogy a Z generáció kevésbé érdeklődik a szexuális tartalmak iránt a filmekben és sorozatokban, több plátói szerelmet és baráti kapcsolatot szeretnének látni, és kevesebb romantikát.

Stephen Follows adatelemző, az Economist egyik újságírójának kérésére, 2000 és 2023 között vizsgálta meg a 250 legnagyobb bevételt hozó élőszereplős filmet, és arra a következtetésre jutott, hogy csökkenő tendenciát mutat a szexuális tartalom. A kutatást nagyobb merítéssel is elvégezte, és ott is hasonló eredményre jutott. A kutatás eredményeit grafikonokkal és a legfontosabb következtetésekkel együtt tette közzé a saját honlapján.

A szexuális tartalom 40 százalékos általános csökkenése mellett egyes műfajokban még ennél is nagyobb volt a visszaesés; a thrillerek esetében körülbelül 50, az akciófilmeknél pedig 70 százalékos csökkenést mutattak ki. A romantikus filmeknél a csökkenés mértéke közel 20 százalék volt, ami azt jelenti, hogy még ebben a műfajban is érezhető a változás.

A szexjelenetek számának csökkenése mellett egyre több olyan film kerül a mozikba, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak szexuális jeleneteket. Míg 2000-ben a vizsgált filmek 18 százaléka volt ilyen, addig 2023-ra ez az arány 46 százalékra nőtt.

Follows azt is megvizsgálta, hogy a szexuális tartalmak csökkenése mellett más felnőtt tartalmak, mint az alkoholfogyasztás, a drogozás, a káromkodás és az erőszak mennyiségében bekövetkezett-e változás. Az elemzés szerint ezekből a tartalmakból nagyjából ugyanannyi van a filmekben, mint 24 évvel ezelőtt.

Az adatelemző szerint a szexjelenetek számának csökkenését több tényező is befolyásolhatja, többek között a Z generáció preferenciái, a társadalmi normák megváltozása, a sztereotípiák kikopása, a globális piac igényeinek kiszolgálása, a streamingszolgáltatók népszerűsége, az online pornó könnyű hozzáférhetősége, valamint az intimitás-koordinátorok szerepének növekedése. Az intimitás-koordinátorok alkalmazása 2020 óta nyolcszorosára nőtt, ami visszaszoríthatja az indokolatlan szexjeleneteket, amennyiben azok nem szolgálnak kritikus narratív célt.