Nem lehet két hazád – Film készül a jövőre nyolcvanéves Hobóról

Zenés road movie készül Földes László Hobo monumentális életművéről, melyet a Nemzeti Filmintézet támogat.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával valósul meg a Nem lehet két hazád című munka, amely Földes László Hobo életét és páratlan életművét fogja bemutatni. A film forgatókönyvét Turczi István írja, Szalay Péter rendezi, és Csáky Attila a producer. A Filmintézet 151,2 millió forint támogatást szavazott meg a tévéfilm gyártására, amely Hobo 2025 februárjában esedékes nyolcvanadik születésnapjára készül.

Hobo, aki Kossuth-díjas dalszerző, énekes, szövegíró és előadóművész, az elmúlt évtizedekben meghatározó személyisége volt a hazai kulturális-zenei életnek. Az általa alapított Hobo Blues Band a magyar rock és blues történetének egyik legjelentősebb zenekara, mely a zenei közízlést ma is formálja.

A hatvanas évek végén kezdődött pályafutása során Hobo nemcsak zenélt, hanem könyveket írt, színházi és előadóművészi produkciókat hozott létre, műfordításokat készített, és dokumentum-értékű könyveket adott ki. Ezen tevékenységeivel maradandót alkotott mind a tömegkultúra, mind a magaskultúra területén. Hobo egy olyan ikonikus alakja a mai kulturális életnek, aki zenekarával, dalszövegeivel és művészi tevékenységével generációk számára vált példaképpé.

A zenés road movie a kezdetektől a jelenig kíséri végig Hobót a maga választotta úton, ami – az alkotók szerint – „azon túl, hogy egy zavarba ejtően gazdag és közérdeklődésre méltán számot tartó egyéni életút, felmutatja a vonzások és választások malmai közt őrlődő kelet-közép-európai ember sorsát és világképét”. Hobo gyakran hangoztatja Jack Kerouac Úton című kötete mottóját: “Úton lenni a boldogság, megérkezni a halál”.

A film rendezője, Szalay Péter is ebből indul ki: „Road movie, folyamatosan mozgásban, fergeteges zenekari bulik, színházi- és emberpróbák, katarzisok és mélyütések, történelmi (víg)végjáték dalban és prózában, de a film középpontjában mégis az állandóság fészkel”. Csáky Attila producer rámutatott, hogy „Hobo soha nem akart megfelelni senkinek, mégis megkerülhetetlen személyiség, ha akarja, ha nem. Ez sugárzik minden megnyilvánulásából, a különállása miatt hiteles időtlen idők óta. Őszinte érzelmek, gondolatok, szerelem, szeretet, düh, fájdalom, kétségbeesés, félelem, halál. Blues és film. Feltartóztathatatlan, zenés road movie készítésére vállalkoztunk alkotótársaimmal”.