Kamala Harris népszerűsége, a deepfake videók és Joe Biden Legfelsőbb Bíróság reformja

Kamala Harris amerikai alelnök népszerűsége rekordmagasságba ugrott, miközben egy deepfake videó terjedése, amelyet Elon Musk osztott meg, aggodalmakat vet fel a dezinformáció terjedésével kapcsolatban. Joe Biden elnök pedig a Legfelsőbb Bíróság reformjára készül, ami szintén heves vitákat váltott ki.

A Newsweek a Morning Consult kutatása alapján arról számolt be, hogy Kamala Harris várható demokrata elnökjelölt népszerűsége rekordmagasra ugrott, és már 50%-os pozitív megítélést kapott a választóktól, míg 46% gondol rá negatívan. Ez 4 százalékponttal magasabb, mint Joe Biden vagy Donald Trump népszerűsége volt bármikor a 2024-es választási ciklus során. Egy héttel korábban még csak 43%-os népszerűséget és 51%-os elutasítottságot mértek Harrisnek.

Ezzel párhuzamosan, Elon Musk, a Tesla és SpaceX vezetője, aki nyíltan támogatja Donald Trumpot, egy deepfake videót osztott meg Kamala Harrisről az X közösségi platformon. A videóban Harris azt állítja, hogy Joe Biden szenilis, és ő maga csak a bőrszíne és a neme miatt lehetett belőle potenciális jelölt. A videót eredetileg Chris Kohls podcaster töltötte fel, megjelölve, hogy paródiáról van szó, de amikor Musk osztotta meg, már nem fűzött hozzá ilyen magyarázatot.

Musk megosztása több mint 130 millió megtekintést generált, ami jelentősen meghaladja Harris eredeti videóinak nézettségét. Az eset aggodalomra ad okot, különösen a novemberi amerikai elnökválasztás előtt, ahol a dezinformációs háború elszabadulhat. Musk azzal érvelt, hogy „a paródia még legális Amerikában”, válaszul Gavin Newsom, Kalifornia demokrata kormányzójának bejegyzésére, aki szerint az ilyen videókat be kéne tiltani.

A Verge szerint azonban az X platform irányelvei egyértelműen tiltják a „mesterséges, manipulált vagy kontextuson kívüli média” terjesztését, ha az megtévesztheti vagy megzavarhatja az embereket. Musk ennek ellenére kiállt a videó mellett, ami további vitákat szülhet a közösségi média és a dezinformáció kezelésével kapcsolatban.

Joe Biden amerikai elnök, aki visszalépett az elnökjelöltségtől, továbbra is azon dolgozik, hogy véghez vigye a Legfelsőbb Bíróság (SCOTUS) reformját. A reform ellenzői szerint a lépés veszélyekkel járhat együtt, és gyakorlatilag egy puccsal érhetne fel, veszélyeztetve a demokráciát és a bírói függetlenséget. Biden a texasi Austinban tartott kampányrendezvényen hivatkozott arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság szélsőséges véleményei aláásták a polgári jogok régóta fennálló elveit és védelmét, például a Roe kontra Wade ügyben hozott 2022-es döntést is említve.

A republikánusok hevesen ellenzik a reformot, de a közvélemény-kutatások szerint a Legfelsőbb Bíróság társadalmi támogatottsága a történelmi mélypont közelében van. A Marquette Law School májusi felmérésében az amerikaiak 61 százaléka szerint a bíróság nem végzi megfelelően a munkáját. A demokraták, köztük Kamala Harris alelnök is, a bírósági reform mögé álltak.

A reformmal kapcsolatos veszélyekre figyelmeztetve, Kelly Shackelford és William Barr, két republikánus szaktekintély, azt írták, hogy a Biden által körvonalazott javaslatok, mint például a bírák hivatali idejének korlátozása és az etikai kódex bevezetése, veszélyeztetik az Alkotmányt és a hatalmi ágak szétválasztását. A szerzők szerint a Legfelsőbb Bíróság az egyetlen olyan kormányzati ág, amely az egypárti uralom útjában áll, és ha átalakítják, akkor még a mostani, pártos működése is „aranykornak” fog tűnni.

: France24, Telex, Verge : Newsweek, Morning Consult : CNN, Marquette Law School