Southporti tragédia: Három kislány is az áldozatok között

Kedden kora reggel egy kilencéves kislány is belehalt sérüléseibe a southporti késeléses támadás következtében, így már három gyermek halálát okozta a szörnyű esemény. A rendőrség szerint további öt gyermek sérült meg, közülük öten kritikus állapotban vannak, valamint két felnőtt is válságos állapotban van a kórházban.

A hétfői incidens során egy Taylor Swift-dalokra épülő tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen történt a támadás, ahol 6-11 éves korú gyerekek vettek részt. A rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, aki jelenleg Banks-ben lakik, és cardiffi származású, de 2013 óta él Southportban. A rendőrség közleménye szerint nem folytatnak további keresést az ügyben, és a támadást nem kezelik terrorcselekményként. Az elkövető indítékai egyelőre ismeretlenek, és a rendőrség arra kért mindenkit, hogy kerüljék a spekulációkat a közösségi oldalakon.

A brit belügyminiszter, Yvette Coleman, Southportba látogatott, hogy egyeztessen a helyi rendőrség vezetőivel, és a Guardian információi szerint a brit miniszterelnök, Keir Starmer is a tragédia helyszínére tart.

Taylor Swift, akinek zenéje ihlette a táncórát, az Instagramon fejezte ki megdöbbenését és együttérzését. Az énekesnő azt írta, hogy a támadás híre teljesen sokkos állapotba hozta, és felfoghatatlannak tartja a történteket. Swift jelenleg az Eras turné európai szakaszán van, és a tervek szerint csütörtökön Varsóban lép fel, majd augusztusban az Egyesült Királyságban folytatja koncertjeit. Az énekesnő a korlátozott ideig elérhető Instagram-történetében osztotta meg a tragédiával kapcsolatos gondolatait, illetve nyilvánította részvétét a gyászoló családoknak:

A tegnapi southporti támadás borzalma folyamatosan átjár, és teljes sokkban vagyok. Az élet, az ártatlanság elvesztése, és az a szörnyű trauma, amelyet mindenki, aki ott volt, a családok és az elsősegélynyújtók elszenvedtek. Ők csak kisgyerekek voltak egy táncórán. Teljesen tanácstalan vagyok, hogyan fejezzem ki együttérzésemet ezeknek a családoknak.

A Telegraph által megkérdezett 63 éves Jonathan Hayes, aki megpróbálta megállítani a támadót, lábon szúrták. Felesége szerint Hayes fizikailag rendben lesz, de mentálisan nehezen fogja feldolgozni, hogy nem tudta megvédeni a gyerekeket.