Ilaria Salis választási kampányának kezdete Olaszországban

Olaszországban megkezdődött a Magyarországon fogva tartott antifasiszta aktivista, Ilaria Salis választási kampánya az európai parlamenti választásokra. A Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS) csütörtökön mutatta be jelöltjeit a calabriai Riacéban, ahol Salis apja képviselte lányát a kampánynyitón.

A délolasz Riacéban, ahol a baloldali szövetség elindította választási kampányát, kevesebb mint kétezer lakos él. A választási körzet jelöltlistáját Riace egykori polgármestere, Mimmo Lucano vezeti, aki 2004 és 2018 között irányította a települést, és az illegális bevándorlók fogadására szánt állami források eltulajdonítása miatt jogerősen, de felfüggesztetten egy év és hat hónapi börtönre ítélték. Lucano a kampánynyitón megtiszteltetésnek nevezte, hogy Ilaria Salisszal együtt indul az EP-választásokon, és mindketten „törvényen kívülieknek” nevezték magukat.

A kampánynyitón részt vett Angelo Bonelli, a Zöldpárt országos szóvivője és az AVS képviselője a római parlamentben, Nicola Fratoianni, az Olasz Baloldal főtitkára, valamint Roberto Salis, Ilaria Salis apja. A baloldali pártszövetség április 19-én jelentette be, hogy Ilaria Salist jelöltként indítják a júniusi EP-választásokon, ahol listavezető lesz az AVS északnyugat-olaszországi körzeteiben, valamint Szicília és Szardínia szigetén.

Roberto Salis szerint lánya azért jelölteti magát, hogy "senkivel ne történhessen meg többé Európában, ami vele történt", és úgy vélte, az olasz diplomácia eddig nem ért el jelentős eredményeket lánya helyzetének megoldásában. Salist 2023 februárjában tartóztatták le, miután a vádak szerint társaival Budapest több pontján súlyosan összevert embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Salist lábbilincsben vezették be első tárgyalására, és a mai napig sem változtattak ezen a gyakorlaton. A nő ügyvédjén keresztül a magyar börtönkörülményekre panaszkodott, ami kisebb diplomáciai csörtehöz vezetett Olaszország és Magyarország között.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője kijelentette, hogy a baloldal olyan embert jelöl, aki nagyon súlyos vádakkal van börtönben Magyarországon. Alfredo Antoniozzi, a kormánypárti Olasz Testvérek (FdI) képviselőházi frakcióvezetője kritikával illette a baloldali jelölteket, Lucano és Salis antifasiszta álláspontját és migrációs politikáját kifogásolva, és hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek politikusai egy másfajta Európáért jelöltetik magukat, Lucano és Salis pedig a „nem létező antifasizmus nevében”.

A Porta a porta című közszolgálati televíziós műsorban bemutatott felmérések szerint az Olasz Testvérek vezetnek 27,5 százalékkal, a Demokrata Párt 20,5 százalékon áll, az Öt Csillag Mozgalom pedig 17 százalékon. A Hajrá Olaszország 8,8, a Liga 8,4 százalékon áll, míg az AVS nem éri el a négy százalékos belépési küszöböt.

Egyelőre nem tiszta, hogy Salis mikor juthat mentelmi joghoz. A korábbi tapasztalatok alapján meg kell várnia a választások eredményét. Magyarországi ügyvédje szerint azonban a mentelmi jogot a jelöltlisták benyújtásakor biztosítják, így akár korábban is szabadulhatna a magyar börtönből.