Orbán Viktor reakciója Robert Fico merényletére

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban fejezte ki megdöbbenését és aggodalmát Robert Fico elleni merénylet kapcsán, kiemelve az erőszak növekvő szintjét Európában és a béke fontosságát.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy az erőszak szintje Európában nő, és ez senkit sem lephet meg. A miniszterelnök szerint az erőszak mára a mindennapi élet részévé vált, ami aggasztó jelenség Európában. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió két legfontosabb küldetése a béke és a jólét biztosítása kellene, hogy legyen.

A miniszterelnök imádkozik és szurkol Robert Fico gyógyulásáért, aki jelenleg élet és halál között van, miután merénylet áldozatává vált. Orbán Viktor szerint Fico kiesése a munkából különösen rossz időzítés Magyarország számára, mivel az európai és amerikai választásokkal együtt dől el a háború és béke kérdése Európában. A miniszterelnök úgy véli, hogy Robert Fico békepárti álláspontja nagyon hiányzik ebben a kritikus időszakban, és hogy "nagy veszteség Magyarországnak, hiszen a legfontosabb hónapokban esett ki a munkából a szlovák miniszterelnök, a választások előtt, amely eldöntheti a háború és béke kérdését Ukrajnában".

Orbán Viktor kiemelte, hogy kevesen vannak, akik a béke hangján szólnak, és ebben a kontextusban említette meg a szentatyát, valamint Magyarországot és Szlovákiát. A miniszterelnök a közelmúltban több helyen is megjelent az országban, és Sopronban beszélt arról, hogy Magyarország a béke hangján szól, és hogy a NATO-ban is háborús készülődés jeleit látja. Orbán Viktor szerint ezért van szükség nagyobb felhatalmazásra, hogy Magyarország képviselni tudja a békét Brüsszelben.

A közéletet jelenleg a június 9-i választások és Robert Fico elleni merénylet tematizálja. A támadás során Ficóra több lövést adtak le Nyitrabányán (Handlovában), és a miniszterelnököt mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol élete továbbra is veszélyben van. Orbán Viktor szerint "egy baloldali, háborúpárti elkövetővel van dolgunk, nem indokolatlanok azok a kombinációk, amelyek összehozzák a merényletet a háborúval" és emlékeztetett arra is, hogy a merénylet időben egybeesik sokféle, a háborúval kapcsolatos fejleménnyel, itt például megemlítette Sorost és azt is mondta, “eközben a NATO ukrajnai missziót szervez, pedig az ilyesminek nem szokott jó vége lenni”.

Orbán Viktor a rádióinterjúban arról is beszélt, hogy két éve még teljesen másról beszéltek az EU vezetői, ég és föld a különbség, radikálisan megváltozott Európa álláspontja a háborúval kapcsolatban. Példaként említette a németeket, akik először csak sisakot küldtek, majd fegyvert, aztán tankokat, most pedig katonák küldéséről egyeztetnek. Az erőszakra való felkészülés a mindennapok részévé vált, ez kitapintható folyamat Európában. "Amerikában bízhatunk" – jelentette ki, utalva arra, hogy az Egyesült Államok lehet a békepárti erők támasza a jelenlegi helyzetben.

Orbán Viktor szerint Közép-Európa a nyugat-európaihoz képest kockázatosabb vidéknek, vadászterületnek számít, és azért is ráz meg bennünket a szlovák kormányfő elleni merénylet, mert az Európai Uniót mégiscsak elsősorban a béke, másodsorban a jólét reményében hozták létre. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy dolgunk az erőszak mennyiségét a mindennapi életben, a háborús kockázatot a politikai életben minimalizálni. Megjegyezte, hogy a szlovák miniszterelnök a legfontosabb hónapokban esett ki a munkából, és hogy olyan választás előtt állunk Európában, ami az amerikai választással együtt el is dönti a háború vagy béke kérdését. Úgy fogalmazott, hogy "Eddig se voltunk sokan, akik a béke hangján beszéltünk, a szentatyát tudom megemlíteni, de ő nem szavaz, magunkat, és Szlovákiát." Szerinte a békepártiaknak nem szabad megijedniük, még akkor sem, ha a merénylet elkövetője progresszív baloldali gondolkodású, háborúpárti.