Még mindig az élmezőnyben van a magyar infláció Európában

Áprilisban Romániában volt a legmagasabb, míg a magyar éves infláció a negyedik legnagyobb az Európai Unióban az Eurostat adatai szerint.

Az Eurostat legfrissebb jelentése alapján az eurózónában 2,4%-os éves áremelkedést regisztráltak, ami összhangban van az előzetes becslésekkel. Ez a szám jelentős csökkenést mutat, ami lehetőséget ad az Európai Központi Banknak, hogy júniusban megkezdje a jelenleg 4%-os történelmi csúcson lévő kamatszint csökkentését.

A tagállamok közötti összehasonlításban a magyar infláció éves szinten a negyedik legmagasabb volt. Korábban Magyarország vezette az uniós rangsort, de mostanra már jelentősen elmarad a legmagasabb inflációt mutató országoktól, mint például az első helyen álló Romániától, ahol 6,2%-os inflációt mértek.

Az Eurostat szerint Magyarországon 3,6%, míg a KSH adatai szerint 3,7% volt az éves infláció, ami nem jelent számottevő eltérést. Belgiumban (4,9%) és Horvátországban (4,7%) magasabb inflációs rátát mértek, míg néhány más országban hasonló inflációs rátát mértek, mint Magyarországon.

A legalacsonyabb éves inflációt Litvániában (0,4%), Dániában (0,5%), Finnországban (0,6%) és Olaszországban (0,9%) regisztrálták, ahol az infláció 1% alatt maradt. Az Európai Unió átlagos inflációs rátája 2,6% volt, deflációt pedig egyetlen tagállamban sem tapasztaltak.

Elemzők szerint a magyar infláció az év végére enyhén emelkedhet, akár 5% fölé is kúszhat, de a következő években közelíthet a Magyar Nemzeti Bank által ideálisnak tartott 3%-os célhoz.