A CIB Bank elnök-vezérigazgatójának előrejelzése a kamatkörnyezetről

A CIB Bank elnök-vezérigazgatója, Simák Pál szerint a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása elindulhat Magyarországon, de a teljes hitelportfólió tekintetében nem várható jelentős volumen. A bankok közötti verseny miatt a jelenlegi lakáshitelkamatok valószínűleg nem emelkednek, és a CIB-nél több folyamat is hozzájárulhat a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatásainak ellensúlyozásához.

2024-ben a kamatkörnyezet jelentős változásának lehetünk tanúi, a tavalyi mintegy 14 százalékos átlagos kamatszinthez képest idén várhatóan 7 százalékra csökken. Ez a változás csökkentheti a bankszektor jövedelmezőségét, de a CIB több módon is képes lehet kezelni a negatív hatásokat. Ilyenek például a növekvő hitel- és betétállomány, valamint a jutaléktípusú bevételek révén elérhető profitnövekedés.

Simák Pál kiemelte, hogy a CIB-nél a költségek növekednek, de a céltartalék-képzéssel kapcsolatos hatások pozitívak, és az ügyfelek körében alacsony a késedelmesen törlesztők aránya, ami szintén hozzájárul a bank nyereségességéhez.

A kormány és a bankszektor közös érdekei

A CIB vezére szerint a kormány és a bankszektor közös érdekellentétben áll, hiszen mindkét fél a gazdaság fellendülésében érdekelt. Az elmúlt időszakban a lakossági hitelezés, jelzálog és fogyasztói oldalon egyaránt, növekedett, ami támogatja ezt a célt. Bár a hosszú hozamok emelkedése rövid távon veszteségessé teheti a lakáshitel-termékeket, más termékeken a veszteségek kompenzálhatók lehetnek, és a verseny intenzitása miatt nem várható, hogy rövid távon emelkedjenek a lakáshitelkamatok.

Simák Pál válaszolt arra a kérdésre is, hogy az ügyfelek tömegesen kiválthatják-e meglévő lakáshiteleiket alacsonyabb kamatozású hitelekkel. Elmondása szerint ez lehetséges, mivel az elmúlt években kedvelt fix kamatozású hitelek kamata akár 2-3 százalékponttal is magasabb lehet, mint a jelenlegi piaci kamatszint. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez csak a lakáshitel-portfóliók egy kis részét érinti, és a hitelkiváltás előtörlesztési költségekkel és ügyintézéssel jár, amelyek visszatartó erőként hathatnak.

: Portfolio Checklist, csütörtöki adás, Simák Pál interjúja.