Herzog: Európának sürgősen fel kell ébrednie, különben nagy árat fizethet

Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetőknek sürgősen fel kell ébredniük az Irán által jelentett globális veszélyre, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik.

Isaac Herzog, Izrael államfője egy vasárnapi interjúban hívta fel a figyelmet arra, hogy az európai vezetők nem ismerik fel az Irán által jelentett fenyegetést a Közel-Keleten és annak határain túl. Az izraeli elnök szerint Irán több ezer drónt biztosít Oroszországnak az Ukrajna elleni konfliktusban, miközben továbbra is fejleszti nukleáris fegyverprogramját. Herzog Iránt "a gonosz birodalmának" nevezte és sürgős ébredésre szólította fel Európát. "Ha nem ébrednek fel (...) és nem harcolnak a gonosz birodalma ellen a NATO-szövetség részeként, akkor a jövőben ennek Európa fizetheti meg az árát" - fogalmazott a miniszterelnök. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy a G7 országainak külügyminiszterei elismerték a fenyegetést és szankciók bevezetéséről döntöttek Teherán ellen, amennyiben bebizonyosodik, hogy ballisztikus rakétákat szállítanak Moszkvának.

Az amerikai politika kapcsán Herzog visszautasította Chuck Schumer szenátusi vezető felhívását az új izraeli választások kiírására Izraelben. Az elnök azt javasolta az amerikai vezetőknek, hogy tartózkodjanak az izraeli politika befolyásolásától. Ugyanakkor Joe Biden amerikai elnököt Izrael nagy barátjaként említette, annak ellenére, hogy Biden tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben és ellenezte Rafah elleni tervezett támadást.

A Gázai övezettel kapcsolatosan jelentették, hogy a konfliktus halálos áldozatainak száma meghaladja a 34 ezret a helyi egészségügyi tisztviselők szerint - közölte az AP hírügynökség.