Kiderült, milyen drága bort adott Orbán Viktor a kínai elnöknek

Orbán Viktor egy muzeális Tokaji Aszút és egy Tokaji-borválogatást adott a Budapestre látogató Hszi Csin-ping kínai elnöknek. Most kiderült, mennyibe kerül egy palack ebből a fajta Tokaji Aszúból.

A kínai elnök, Hszi Csin-ping magyarországi látogatásának alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök egy 1949-es évjáratú, muzeális Tokaji Aszúval és egy hatpalackos egyedi Tokaji-borválogatással kedveskedett. A Pénzcentrum információi szerint ez a különleges Tokaji Aszú egy magyarországi online áruházban 169 ezer forintért volt kapható, amíg a készlet tartott, de jelenleg már nem elérhető.

Egy külföldi áruházban azonban még található belőle, ott 295 fontért, ami körülbelül 133 ezer forintnak felel meg, árulják a ritka bort. A muzeális borok olyan minőségi vagy különleges minőségű borok, amelyek legalább öt évig érlelődtek, és a termőhelyre, a szőlőfajtára, a készítési módra, valamint a hordóban és palackban történő érlelésre jellemző különleges illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaznak.

A kínai elnök látogatása során Magyarország és Kína összesen tizennyolc megállapodást írt alá. Orbán Viktor a kínai állami médiának adott nyilatkozatában emelte ki a találkozó jelentőségét. A látogatás keretében rendezett csütörtöki vacsorán Orbán Viktor büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy Magyarország adott olimpiai bajnokokat Kínának, utalva ezzel Liu Shaolin Sándorra és Liu Shaoangra, akik korábban magyar színekben szereztek olimpiai aranyérmet, de idén már kínai színekben lettek világbajnokok. A miniszterelnök Facebook-oldalán megjelent videóban elhangzott, hogy „büszke mindkét nemzet”, ami a sportolók országváltására vonatkozott.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók részesei voltak Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmének, amit a váltó nyert 2018-ban, majd 2022-ben Liu Shaoang egyéniben is a dobogó tetejére állhatott. A testvérek országváltásukat azzal indokolták, hogy a sikerekhez Magyarországon már nem voltak biztosítva a feltételek. Orbán Viktor a kínai elnök távozása után töltött fel egy videót, amiben a Liu fivérekkel kezet fog, és azt mondja: „De nem fáj a szívünk, mert kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy adott olimpiai bajnokokat Kínának”. A Nemzeti Sport szerint a két sportoló csütörtökön részt vett Orbán és Hszi közös vacsoráján, és a miniszterelnök pénteken feltöltött galériájában is megjelentek.