Az FDA és a gyógyszeripar közötti összefonódások vizsgálata

A The BMJ szaklap friss jelentése szerint aggodalmak merültek fel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) vezetői és a gyógyszeripari cégek közötti pénzügyi kapcsolatokkal kapcsolatban.

Az FDA szabályzata szerint tilos, hogy a hatóság alkalmazottai pénzügyi érdekeltséggel rendelkezzenek az általuk szabályozott szervezetekben, és a hatóság állítása szerint komolyan veszi az összeférhetetlenség kérdését. Azonban Peter Doshi, a The BMJ vezető szerkesztője szerint a gyógyszeripari érdekeltségek gyakoriak az FDA vezetőségében, ami etikai aggályokat vet fel.

Az elmúlt 10 FDA vezető közül 9-nek voltak kapcsolatai a gyógyszeriparral, köztük Margaret Hamburg is, aki 2009 és 2015 között állt az FDA élén, és az FDA-ban töltött ideje előtt és után is kapcsolatban állt az általa szabályozott cégekkel.

Hamburg esetében különleges helyzet állt fenn, mivel ő és férje, Peter Brown, érdekeltségeket tarthattak a Renaissance Technologies-ban, egy exkluzív fedezeti alapban, amelybe az FDA által szabályozott gyógyszergyártó cégekbe is fektettek.

A Kormányzati Etikai Hivatal (OGE) felülvizsgálata után Hamburg lemondott több mint 10 non-profit szervezetnél betöltött vezetői pozíciójáról, és kilépett a Henry Schein igazgatótanácsából, míg férje eladta részvényeit több gyógyszergyártó cégnél, de megtartották a Medallion Fundban való részesedésüket, amely jelentős bevételt generált számukra.

Az OGE és az FDA nem nyilatkozott a The BMJ-nek Hamburg és a RenTec közötti kapcsolatok részleteiről.

Egy névtelen forrás szerint a pár a Medallion Fundban való részesedését azért tarthatta meg, mert az alap olyan algoritmuson alapul, amely nem igényel emberi beavatkozást, kivéve ritka esetekben. Azonban a Medallion algoritmusának függetlensége megkérdőjeleződött egy 2014-es szenátusi vizsgálat során, amelyben Brown elismerte, hogy az algoritmust gyakran módosították.

A The BMJ által átvizsgált jelentések szerint a RenTec jelentős részvényeket birtokolt több nagy gyógyszergyártó cégnél, ami további aggodalmakat vet fel az FDA vezetőinek pénzügyi érdekeltségeivel kapcsolatban.

Hamburg visszautasította a The BMJ interjúkérését, de közleményében kijelentette, hogy mindig komolyan vette etikai kötelezettségeit, és az OGE alaposan megvizsgálta a lehetséges konfliktusokat, amelyeket etikai megállapodásokban kezeltek, és az OGE évente felülvizsgálta a pénzügyi közzétételi jelentéseket.