Donald Trump adókedvezményekkel kapcsolatos trükközése

Donald Trump amerikai adóhatóság, az Internal Revenue Service (IRS) által évek óta tartó vizsgálata alapján több mint 100 millió dolláros adótartozással szembesülhet, amennyiben az adókedvezményekkel kapcsolatos trükközését megállapítják.

A The New York Times és a ProPublica által végzett becslés szerint, kamatok és esetleges büntetések nélkül is ez az összeg terhelheti a volt elnököt. A vizsgálat középpontjában Trump chicagói felhőkarcolójának pénzügyi manőverei állnak, amelyek során kétszer is jelentős veszteségeket jelentett be: először 2008-ban 651 millió dollárt, majd 2010-ben, amikor a tulajdonjogot egy új holdingcégbe, a DJT Holdings LLC-be helyezte át. A következő évtizedben további 168 millió dollár veszteséget jelentett, és ügyvédei mindkét esetben adókedvezményt igényeltek. Az IRS az elmúlt években felülvizsgálatot kért, amelynek során a két újság kiszámolta a lehetséges adótartozást.

Eric Trump, a Trump Organization ügyvezető alelnöke és Donald Trump fia szerint az ügy már korábban lezárult, és csak politikai okokból került ismét előtérbe. Az álláspontjukat különböző adószakértők, köztük az IRS korábbi főtanácsosának véleménye is alátámasztja.

Az ügy körüli bizonytalanságokat tovább növeli, hogy az ellenőrzési folyamat csak egyszer, egy 2022. decemberi kongresszusi jelentésben került említésre. A jelentés szerint az ellenőrzés akkor is zajlott, de azóta nem tisztázódott, hogy milyen fejlemények történtek. Az ellenőrzések hosszú időt vehetnek igénybe, és az adófizetőknek lehetőségük van fellebbezni az IRS döntései ellen. A nyilvánosság számára az ügy valószínűleg csak akkor válik ismertté, ha Trump bírósági úton támadja meg az ítéletet.