A párizsi olimpiai játékok és a közlekedési költségek emelkedése

A párizsi közlekedési hatóságok döntése, miszerint az olimpiai játékok idején megduplázzák a metró- és buszjáratok árait, sokak számára érthetetlennek tűnik. Az intézkedés értelmében az egy útra szóló metrójegy ára 2,15 euróról 4 euróra nő, míg a városi buszjegy ára 2,50 euróról 5 euróra emelkedik július 20-tól, ami hat nappal a párizsi olimpiai játékok kezdete előtt van.

A jegyárak emelkedésével kapcsolatban Sami Kennouzi, a CGT szakszervezet képviselője, amely az RATP tömegközlekedési vállalat busz- és villamosközlekedési dolgozóit képviseli, elmondta, hogy a szakszervezetet nem vonták be a döntéshozatalba, és csak a bejelentés után értesültek az áremelésről. Kennouzi szerint a jegyáremelés nem egyeztethető össze a közszolgáltatásról alkotott elképzelésükkel, és úgy véli, hogy ez a lépés a turisták és a helyi utasok számára egyfajta zsarolásként hathat.

A városi tisztviselők azonban úgy vélik, hogy a rendszeresen utazókat nem fogja érinteni az áremelés, mivel ők már rendelkeznek közlekedési bérlettel, amelynek ára nem emelkedik. Azok számára, akik még nem rendelkeznek bérlettel, azt javasolják, hogy július 20 előtt szerezzék be azt.

Valérie Pécresse, az Ile-de-France regionális hatóság elnöke szerint a jegyárak emelése az állomásokon kialakuló torlódások megelőzését szolgálja. Pécresse állítása szerint a jegyárat direkt úgy állapították meg, hogy az emberek ne vásárolják meg.

A közlekedési változások nem állnak meg a jegyárak emelésénél, ugyanis három központi metróállomást – Champs-Élysées, Clémenceau, Concorde és Tuileries – is lezárnak az ötkarikás játékok előtt.