Szijjártó Péter véleménye az olasz antifa aktivista EP-listára kerüléséről

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter megdöbbentőnek nevezte a média és az olasz politikai élet reakcióját Ilaria Salis ügyére, aki ellen életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádolják Magyarországon, de Olaszországban az európai parlamenti választásokon indítják.

A minisztert egy Londonban tartott előadáson kérdezték az antifa aktivistáról, és kifejtette, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy védelmet élvez az a személy, aki azzal a szándékkal érkezett Budapestre, hogy embereket verjen meg az utcán. Ilaria Salis és társai 2023 februárjában kerültek letartóztatásra, miután Budapesten súlyosan bántalmaztak embereket, akiket tévesen a neonáci Kitörés túra résztvevőinek hitték.

Szijjártó Péter azzal a megjegyzéssel osztott meg egy bejegyzést, hogy "Szégyen és kínos, de nem nekünk", amelyben kifejezte nemtetszését az ügy kezelésével kapcsolatban. A miniszter szerint kínos, hogy a média és az olasz politikai élet hogyan áll az ügyhöz, és hogy védelmezik azokat, akik erőszakos cselekményeket hajtottak végre.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy az érintettek nem találtak szélsőjobboldaliakat, így olyan embereket támadtak meg, akik külső jegyeik alapján tűnhettek szélsőjobboldaliaknak, és ezeket az embereket verték meg nyílt utcán. A miniszter felháborodását fejezte ki amiatt, hogy Salist most hősként kellene kezelni, és kritizálta azokat, akik Magyarországot vádolják az aktivista bánásmódjával.

Végül Szijjártó Péter felvetette a kérdést, hogy mit kellene tenni egy olyan személlyel, aki ilyen kegyetlen szándékkal érkezett Magyarországra, és arra utalt, hogy nem helyénvaló hősként tisztelni. Hozzátette, hogy a bűncselekmények elkövetésével vádolt Salis ellenére Olaszországban a baloldal jelöltjeként indul az európai parlamenti választásokon.