Csaknem 800 magyar fiatal ismét ingyen utazhatja körül Európát

Keddtől újra lehet pályázni az ingyenes InterRail-bérletekre a DiscoverEU program keretében, amelynek köszönhetően közel 800 tizennyolc éves magyar fiatal fedezheti fel Európát.

A DiscoverEU program keretében április 16-án kezdődik az újabb pályázati kör az ingyenes InterRail-bérletekre, amely lehetőséget biztosít majdnem 800 magyar fiatal számára, hogy beutazzák a kontinenst. Ujhelyi István, az Európai Parlament magyar képviselője és a program mentora tájékoztatása szerint az idei első kiírásban összesen 35 500 ingyenes bérletet osztanak ki, melyből 779 bérlet jut a magyar fiataloknak. Ujhelyi kiemelte, hogy a túljelentkezés miatt várhatóan növelni fogják a magyar kvótát.

A pályázat részleteiről szólva, Ujhelyi elmondta, hogy a jelentkezéseket 2024. április 16. és április 30. között lehet benyújtani az Európai Bizottság online felületén. A pályázatra azok a magyar fiatalok jelentkezhetnek, akik 2005. július 1. és 2006. június 30. között születtek. Az Erasmus+ programhoz társult harmadik országok fiataljai is pályázhatnak, így például Észak-Macedóniából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Szerbiából vagy Törökországból.

A kiválasztottak 2024. július és 2025. szeptember között legfeljebb harminc napig utazhatnak Európában az ingyenes InterRail-bérlettel. Ujhelyi hozzátette, hogy ez a kilencedik pályázati forduló lesz, és eddig több mint egymillió európai fiatal, köztük közel harmincezer magyar vett részt a programban. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a DiscoverEU program finanszírozása és jövője biztosított, és ő maga is mentorként fogja támogatni a programot az uniós mandátuma lejárta után.

Ujhelyi István emlékeztetett, hogy a "FreeInterrail" programot eredetileg két német aktivista indította, és ő maga karolta fel a kezdeményezést, amely azóta több elismerést is kapott, többek között az Európai Nívó Díjat, és Ujhelyit is az Év EP-képviselőjének jelölték a program megvalósításáért.

: MTI