Korda György arénás retróvonatáról nemigen volt leszállás

Egy ország ünnepelte Korda György 85. születésnapját május 11-én szombat este, amelynek alkalmából a Papp László Budapest Sportarénában rendezték meg a Korda 85 eseményt. A szinte csordultig megtelt arénában ültünk fel a retróvonatra, amiről nemigen volt leszállás.

Korda György azon kevés előadók közé tartozik, akik már hat évtizede állhatnak színpadon. A fiatalabb generáció csak az elmúlt években fedezte fel az énekest a Reptér című slágerének köszönhetően, amely óriási népszerűségre tett szert a közösségi médiában. Az előadó és felesége, Balázs Klári a magyar fesztiválok rendszeres fellépői, ahol hatalmas érdeklődés övezi őket. A pár idén egy különleges koncerttel kedveskedett a rajongóknak: május 11-én ünnepelték meg Korda György 85. születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, ahol egy nagyszabású műsort állítottak össze. A két énekes visszarepített minket az időben, mintha csak egy Táncdalfesztivál versenyzőit néztük volna, és gondolatban még egy Bambit is elszürcsöltünk.

A koncertet megelőzően Pixa felelt a közönség beolajozásáért, aki közös dalt is készített a párral. A DJ főleg külföldi retro dalokkal igyekezte fokozni a hangulatot. A közönség tekintetében kijelenthető, hogy Kordáék zenéje generációkon átível, hiszen fiatalokat is ki lehetett szúrni a mulató tömegben. A zenészek alkotta kvázi szimfonikus zenekar kísérte az előadókat a színpadon.

A koncerten elhangzottak szerint 14 ezer ember volt kíváncsi Kordáékra. A nyitószólam egy Marvel- vagy Disney-filmre emlékeztethette a nézőket, amelyhez képi megjelenítés társult a kivetítőkön. A közönség tűkön ülve várta a pár színpadra lépését, amelyet megelőzően a LED-falon kísérhettük végig, milyen elismerésekkel büszkélkedhetnek eddig.

Korda György a koncert során különféle történetekkel bombázta a közönséget. Elmesélte például, hogy az általános iskolában annyira szerették, hogy a harmadik osztályt kétszer járatták vele. Majd felidézte, hogyan döntött az énekesi pálya mellett, miután a színművészetire nem vették fel. A közönség különösen értékelte az énekes kitárulkozását.

A retro aranykorát éli

A látvány tekintetében a retro hatást próbálták elérni. Fekete-fehér képek, régi klipekből összevágott részletek és a Korda 85 betűtípusa is ezt sugallta. A Korda 85 célja az volt, hogy az énekest születésnapja alkalmából éltesse, és egy egész életpályát felölelő dalhalmazból válasszák ki a legélvezetesebbeket. A slágerek és a LED-falról visszaköszönő retro életérzés együttes hatása révén a nézők egy Táncdalfesztiválon érezhették magukat.

A kivetítőn látottak visszafogott megjelenítése arra is szolgálhatott, hogy ne vonja el a figyelmet Korda Györgyről és Balázs Kláriból. A háttérben a zenészek támogatták őket, illetve olykor táncosok is érkeztek a színpadra. A hangosítás nem volt mindig a topon, de ez nem vett el a koncert összélményéből. Balázs Klári is kapott kisebb magánszámot, majd a duett sem maradt el.

Életműdíjas lett

Kordáék sztárvendége Dobrády Ákos volt, aki előbb a Híd a folyót című dalt énekelte el Balázs Klárival, majd további két szerzeményt is előadott. Dobrády rendesen meg is énekeltette a közönséget. A pár magyar mellett angol, francia és olasz nyelven is énekelt, és előadták a Pesti mese dalukat, valamint Korda a My Way egy újabb verzióját is elénekelte. A közönség gond nélkül engedelmeskedett Korda kérésének, hogy az egyik előadott dal alatt kezdjenek vonatozni a küzdőtéren.

Dobrády Ákos mellett Horváth Charlie is felkérést kapott, hogy velük együtt ünnepelje az énekes 85. születésnapját. Horváth a legismertebb dalait adta elő, amelyek jelentősen felkorbácsolták a hangulatot. A Reptér című sláger kétszer is előadásra került, amelyhez Korda hozzátette, hogy jövőre már külön padjuk lesz a Liszt Ferenc reptéren, rajta a viaszszobrukkal. Az eseményen Hungaroton-életműdíjjal tüntették ki őket, miután Korda az 50-es évek vége óta hűséges a kiadóhoz. Az énekes a koncert végén megjegyezte, bízik benne, hogy a közönség ugyanannyira fogja szeretni őt a továbbiakban is, ahogy ő hű maradt hozzájuk.