Regisztráció az EP-választásra a határon túli magyarok számára

Május 15-ig van lehetőségük a határon túli magyar állampolgároknak, hogy regisztráljanak a június 9-ei európai parlamenti választásra.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de Magyarországon vagy az Európai Unió területén kívül élő magyar állampolgárok május 15-én 16 óráig nyújthatják be regisztrációs kérelmüket, hogy levélben szavazhassanak az EP-választáson. Azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs lakcímük Magyarországon vagy az EU más tagállamában, szintén jogosultak a szavazásra, ha rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel.

A romániai és szlovákiai magyarok nem szavazhatnak levélben, de ha van magyarországi tartózkodási helyük, felvehetik magukat a hazai névjegyzékbe. A határon túli választópolgárok, akik nem rendelkeznek lakcímmel más uniós tagállamban, levélben szavazhatnak, amennyiben korábban regisztráltak, vagy ezt május 15-ig megteszik.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint jelenleg 126 371 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben. A szavazólapokat és a szavazási levélcsomagot, amely magában foglalja a szavazólapot is, a jogerőssé válás után juttatja el az NVI a választóknak. A levélcsomagot postai úton, külképviseleten vagy magyarországi helyi választási irodában is átvehetik a választópolgárok május 25-től.

Amennyiben a választópolgár olyan országban él, ahol a kettős állampolgárság tiltott, és ott adott meg szavazólap-átvételi címet, a levélcsomagot a külképviselet közreműködésével kézbesíti az NVI. A szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot a választópolgárok postán vagy a külképviseleteken adhatják le május 25-től, és a levélnek június 9-én 19 óráig kell megérkeznie az NVI-hez. A szavazási levélcsomag kézbesítése térítésmentes.

Az EP-választáson Magyarország 21 képviselőt küldhet az EP-be, a választáson az ország területe egy választókerületet alkot. A választáson listákra lehet szavazni, és a Nemzeti Választási Bizottság tizenegy listát vett nyilvántartásba.

Az EP-választáson kívül június 9-én tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választását is. Az önkormányzati és a nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek kampányukhoz nem kapnak állami támogatást, és a kampányra fordítható összeg nincs limitálva.

A települési önkormányzati választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok vehetnek részt, és az EU más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai automatikusan felkerülnek a névjegyzékre. A nemzetiségi választáson azok a magyarországi lakcímmel és magyar állampolgársággal rendelkező választópolgárok szavazhatnak, akik május 31-ig regisztrálják magukat.