Izraeli énekesnőt fütyültek ki az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében

A svédországi Malmöben megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál döntője nem múlt el botrányok nélkül: az izraeli Eden Golan előadását kifütyülték, és a holland versenyzőt, Joost Kleint kizárták a versenyből.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál számos vitát és tüntetést váltott ki, különösen az izraeli versenyző, Eden Golan részvétele miatt. A 20 éves énekesnőt már a csütörtöki főpróbán is kifütyülték, amikor a Hurricane című dalát adta elő, és a szombati döntőben ismételten füttyszó fogadta. A helyszínen készült felvétel tanúsága szerint a füttyszó a közvetítésben nem volt hallható, csupán akkor, amikor az izraeli zsűri pontjait Luxemburgnak adta.

A holland versenyző, Joost Kleint a nagydöntő előtt diszkvalifikálták egy nővel szembeni magatartása miatt, amit az EBU, a verseny szervezője jelentett be. A közönség később értesült a döntésről, ami szintén megdöbbenést váltott ki. A döntő előtti esti főpróbán már nem léphetett színpadra, mert a délután folyamán felfüggesztették egy színfalak mögött történt incidens miatt.

A döntőt megelőzően és alatt is többezres palesztinpárti tüntetések zajlottak Malmöben. Az egyik tüntetésen az izraeli Ynet tudósítóját fejbe is verték. A Malmö Arénában, a dalfesztivál helyszínén, a tiltások ellenére palesztin zászlókat is lehetett látni, de erőszakos incidens nem történt.

Az idei verseny győztese, a svájci Nemo, aki nembinárisnak vallja magát, a döntő után elmondta, hogy elszomorítja, hogy az idei Eurovízió nem mindenben a szeretetről és az összetartozásról szólt. Nemo hozzátette, hogy bár sok szeretetet és összefogást is tapasztalt, mégis sok munka áll előttünk, hogy az Eurovízió a békét és a szeretetet képviselje.

A hatvannyolcadik Eurovíziós Dalfesztivál látványos produkciókat és extravagáns ruhákat hozott, és bár hazánk ezúttal sem vett részt, a rendezvény izgalmakban és botrányokban nem volt szűkölködő. Eden Golan végül az ötödik helyet szerezte meg a fináléban. A Malmö Arénában összegyűlt 25 nemzet képviselője és a zenerajongók egy felejthetetlen estét élhettek át.