Előszezoni vasúti menetrend a Balatonhoz

A MÁV-START május 13-tól június 21-ig sűrűbb vasúti közlekedést biztosít a Balatonhoz, az előszezoni menetrend keretében.

A MÁV–Volán-csoport közleménye szerint a vakáció előtti egy hónapban már több vonat indul a tóhoz, így a nagyobb part menti települések óránkénti alapütem mellett további járatokkal is elérhetővé válnak. A téli menetrendhez képest növekszik a kerékpárszállítási lehetőségek száma, több IC-kocsi és motorvonat áll forgalomba, ezáltal több férőhely áll az utasok rendelkezésére, valamint emelt színvonalú szolgáltatásokkal készülnek a vasúttársaság.

A déli parton a Déli pályaudvar és Fonyód, valamint Balatonszentgyörgy között kétóránként közlekedő Déli->Parti InterRégiók is elindulnak az előszezonban. Az északi part és a főváros között újra közlekednek a Kék Hullám expresszek, a Vízipók sebesvonatok és a hétvégi Katica InterRégiók. A Balaton InterCitykben 1. osztályú kocsi is rendelkezésre áll, és május 25-től étkezőkocsik is közlekednek.

Az előszezontól nemcsak a Helikon InterRégiókkal, hanem a Tanúhegy expresszvonatokkal is el lehet jutni Győrből Keszthelyre. Szombathelyről pedig a Lesence expresszvonattal lehet átszállás nélkül utazni. Szombathely és az északi part (Badacsony, Balatonfüred) között napi egy Kék Hullám expresszvonat biztosít közvetlen kapcsolatot. Pécset a nyugati parttal és a Balaton fővárosával, Siófokkal a Fenyves expresszvonat kapcsolja össze, amely már május elsejétől közlekedik naponta egészen az utószezon végéig, majd pedig november 3-ig hétvégenként és ünnepnapokon.

A téli menetrendhez képest további, nagy kapacitású kerékpárszállításra alkalmas kocsikat állítanak forgalomba, amelyekben akár 30 kerékpár is szállítható egyszerre. A kerékpárszállítás a balatoni vonatokon kerékpárhelyjegy vásárlásával lehetséges, amelyet a kerékpáros országbérlet mellé is kötelező megváltani. A korlátozott kerékpárszállítási-kapacitások miatt ajánlott az elővétel.

A Balaton, a Tópart és a Kék Hullám Intercity-ken, valamint a gyorsvonati kocsikban is kötelező lesz a helyjegy megváltása. Az országbérlettel rendelkező utasoknak is fontos tudniuk, hogy május 13-tól az InterCity és expresszvonatokon szükséges lesz helyjegyet váltaniuk.

Június 22-től, a főszezoni menetrend élesítésétől kezdődően további vonatokat állítanak forgalomba: ekkortól a keleti országrészt (Miskolc, Debrecen, Békéscsaba, Szeged és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal kapcsolják össze a Balatonnal.

További újdonságok az előszezonban:

  • A Tópart InterCityk óránkénti eljutást biztosítanak Budapest és Nagykanizsa között.
  • Hétvégi és ünnepnapokon közlekedik Szob és Fonyód között a Jégmadár expresszvonat.
  • Péntek és szombat éjszaka a Bagolyvonatokkal lehet utazni a déli parton Keszthely és a Déli pályaudvar között.
  • Budapest és Tapolca között a kétóránként járó Kék Hullám expresszvonatokkal érhető el leggyorsabban Balatonalmádi és Balatonfüred, valamint az azon túli települések.
  • Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként közlekednek a Vizipók sebesvonatok, ezekkel Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Alsóörs, Csopak és Balatonarács érhető el gyorsabban.
  • A klímás, alacsonypadlós FLIRT motorvonatok Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megállnak, így kiszolgálják a kisebb megállókat is.

További részletekért és információkért a MÁV Csoport weboldalán lehet tájékozódni.