Európa történelmi meleg márciusa és a klímajog igazsága

Múlt hónapban Európa a valaha mért legmelegebb márciusi hónapot élte meg, ami rávilágít arra, hogy a klímakatasztrófa megelőzése érdekében folytatott versenyünk az idővel továbbra is tart. Az Európai Emberi Jogi Bíróság (ECHR) Strasbourgban hozott történelmi ítélete szerint a klímaváltozásra való tétlenség emberi jogi sérelmet jelent. De vajon Európa komolyan veszi-e a klímaváltozást?

Az Arte heti hírműsora, amelyet a francia–német Arte műsorszolgáltató készít, és amelyet a spanyol El País, a lengyel Gazeta Wyborcza, az olasz Internazionale, a görög Kathimerini, a belga Le Soir és a magyar Telex közreműködésével nyolc nyelven tesznek elérhetővé, az „Európai médiaplatformok” előkészítő intézkedés által nyújtott uniós támogatásnak köszönhetően jött létre.

Ezen a héten az Arte az Európai Unió legjelentősebb bíróságainak tárgyalótermeibe látogat el, ahol az éghajlatváltozás kimenetelét tárgyaló jogi viták zajlanak. Ezek a viták és ítéletek kulcsfontosságúak lehetnek abban, hogy Európa milyen intézkedéseket hoz a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. Az időjárás szélsőségei és a hőmérsékleti rekordok egyre gyakoribbak, ami fokozza a nyomást a döntéshozókra, hogy cselekedjenek a klímaváltozás ellen.