„Ez a program megmutatta, hogy nem vagyok egyedül a világon”

2023 nyarán indult útjára a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért program, amelynek keretén belül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) évről évre hátrányos helyzetű fiatalok csoportjának biztosít ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott szakmai és mentális támogatást.

Az első évfolyam 23 diákját Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések középiskoláiból választották ki, hogy közelebb hozzák hozzájuk a kreatívipari karriert és az alkotói életpálya lehetőségét, valamint megadják a megfelelő feltételeket a sikeres egyetemi felvételihez. A programot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a MOME közösen hozta létre, és az első ösztöndíjas évfolyam már sikeresen elindult.

A fiatalok kéthetente látogatnak el a MOME Zugligeti úti campusára, ahol mentorok, tanárok és egyetemi hallgatók segítik őket. Az előkészítő foglalkozások, műhelymunkák, rendszeres konzultációk és közösségi programok mellett nyári alkotótáborban is részt vesznek, ahol a kreatívipar különböző területeivel ismerkedhetnek meg.

Az első félév kiemelt célja a kreatív képességfejlesztés és a biztos alapok lerakása, míg augusztusban ötnapos alkotótábort tartanak, ahol a diákok megismerkedhetnek az egyetem műhelyeivel, mint például a kerámia, textil és filmkészítés. Októbertől pedig a szakspecifikus előkészítő kezdődik, amelynek célja egy saját művészeti portfólió kidolgozása a felvételire.

A program célja, hogy a fiatalok jövőálló tudással, tapasztalattal és magabiztossággal rendelkezzenek, amit életük bármely területén kamatoztathatnak. Ennek érdekében mentális támogatást is kapnak, csökkentve ezzel a lemorzsolódás kockázatát.

A programot Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke kezdeményezte, aki szerint a mentorálás során nemcsak a kreatív felkészítésre és a felvételi portfólió összeállítására, hanem a mentálhigiénés fejlesztésre, önbizalmuk erősítésére és a pedagógusok, szülők bevonására is nagy hangsúlyt fektetnek.

A szakértői csapat tagjai között szerepel Gyarmathy Éva szakpszichológus, Koós Pál formatervező művész, Babarczy Eszter filozófus, Lóki Eszter pszichológus, Rontó Renáta doktorandusz, Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője és Jákfalvi Anett, az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője. Ők választják ki évről évre a program ösztöndíjasait is.

A MOME célja, hogy a tehetség és a kiemelkedő teljesítmény figyelmet érdemeljen, és a szociálisan rászoruló hallgatók számára megfelelő körülményeket biztosítson. A Tiéd az 1%, övék a holnap kampányukkal a személyi jövedelemadó 1 százalékából beérkező felajánlásokkal támogatják a programot.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 144 éves múltra tekint vissza, és küldetése a design alapú tanulás, kutatás és a gyakorlati szakértelem alkalmazása a XXI. század kihívásaira válaszolva. Az egyetem 2020 augusztusa óta alapítványi formában működik, és azóta hosszú távú stratégiát alkotott, kutatás-fejlesztési tevékenységét megújította, digitális folyamatait elindította, és a képzést is korszerűsítette. 2021-ben a költségvetése jelentősen nőtt, és a magyar felsőoktatás történetének egyik legnagyobb arányú oktatói béremelését hajtották végre. Emellett minden alapszakos hallgató számára bevezették a vállalkozói képzést, és elindították az első angol nyelvű mesterszakokat is.