„Egyszerűen nem tudtuk felvenni úgy, hogy ne röhögjék el” – Sosem hallott titkok az Üvegtigrisről

A Blikk új sorozatában a magyar filmgyártás meghatározó alkotásainak kulisszatitkait tárják fel, elsőként az Üvegtigris társrendezője, Kapitány Iván mesélt a film készítésének érdekességeiről.

Kapitány Iván, az Üvegtigris társrendezője a Blikknek adott interjúban osztott meg eddig kevéssé ismert részleteket a 2001-ben bemutatott magyar kultfilm, az Üvegtigris forgatásáról. A film sikereit és a forgatás kihívásait is érintve Kapitány Iván bepillantást engedett a film készítésének folyamatába.

A társrendező elmondása szerint nem számítottak a film akkora sikerére, mint amekkorát végül elértek. Az első rész mozikban elért eredményei nem voltak kirobbanóak, de a DVD eladások hatalmas sikert hoztak, ami alapján a második és harmadik rész már nagyobb nézőszámokat produkált.

A színdarabnak indult történet filmvászonra adaptálása egy hosszadalmas folyamat volt, amely során Búss Gábor Olivér, az író, és a rendezők együtt dolgoztak a több mint háromszáz oldalas anyag átszerkesztésén. Kapitány Iván szerint a forgatókönyvírás és színdarabírás alapvető szabályaival akkor még nem volt tisztában az író, így a rendezőknek kellett a történetet a vászonra alkalmas formába önteniük.

A folytatások tervezése a DVD eladások sikere után kezdődött, bár Kapitány Iván csak a harmadik részben tért vissza a rendezői székbe. A második rész forgatásának idején egy másik filmen dolgozott.

Kapitány Iván és Rudolf Péter közös rendezése jó barátságon alapult, és mindketten tanultak egymástól. A stáb és a színészek közötti kapcsolat is kiváló volt, sokan közülük a mai napig együtt dolgoznak.

A karakterek Búss Gábor Olivér agyszüleményei voltak, és bár a rendezőknek lett volna lehetőségük beleszólni, nem tartották szükségesnek. A szereplőválogatás során minden lehetséges jelöltet megvizsgáltak, és hosszú időbe telt, míg kialakult a végső csapat. Eredetileg még az is kérdéses volt, hogy Rudolf Péter játszik-e a filmben, vagy ha igen, melyik szerepet alakítja.

A forgatás során a jó hangulat mellett a munkatempó is feszített volt, és az időjárás is okozott nehézségeket. Voltak olyan jelenetek, amelyeket az eső miatt kellett rögtönözni. A nevetésbe fulladt jelenetek is gyakoriak voltak, például amikor Reviczky Gábor egy lábassal takarta magát, és Gáspár Sanyi nem tudta visszatartani a nevetését. Kapitány Iván szerint a jó hangulat nem garantálja a film sikerét, de jobb jó hangulatban dolgozni.