A legkelendőbb kínai autók Európában

A kínai autógyártók térnyerése Európában egyre szembeötlőbb, azonban a legtöbb gyártó eladási számai még nem érik el a vezető autómárkákét. A Motor1 által összeállított friss ranglista a Jato Dynamics 2024-es adatai alapján mutatja be, hogy mely kínai autók a legnépszerűbbek az öreg kontinensen.

Az MG a legnépszerűbb teljesen kínai márkának számít Európában, az élen az MG ZS modellel. A márka történelmileg brit gyökerekkel rendelkezik, de jelenleg a SAIC Motor gyártja Kínában. A BYD két modellje is helyet kapott a lista elején, míg a 6-10. helyeken szintén az MG és a BYD modellek dominálnak, köztük a BYD Dolphin, az MG5 és az MG Marvel R. Az első tízbe az Xpeng G9 és a GWM Ora 3 is bekerült.

Amennyiben a Kínában gyártott, de európai vagy amerikai márkákhoz köthető autókat nézzük, a Tesla Model 3 áll az élen 14 300 eladott darabbal a vizsgált időszakban. A Dacia Spring a második helyen áll 6155 darabbal, melyet Shijanban gyártanak, míg a harmadik helyen a Volvo EX30 található 5980 darabbal, amelyet Szecsuán tartománybeli csengdui üzemből exportálnak.

A toplista további helyein a Polestar 2, a BMW iX3, a smart#1, és a Lynk & Co 01 modellek szerepelnek, melyekből 2000-3000 darabot adtak el. A lista végén kevésbé ismert márkák, mint a DR 5.0, az EVO 4 és EVO 6 modellek találhatók, melyekből mindössze körülbelül 1000-1000 darabot értékesítettek.