Pengeélen táncol Gáza: vagy megállapodás születik a napokban, vagy megindul az izraeli roham

Herzi Halevi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke jóváhagyta a Rafahban és a Gázai övezet központjában lévő menekülttáborok ellen tervezett katonai műveletek végleges tervét, amelyek célja a Hamász erőinek kiűzése - számolt be a Times of Israel.

Herzi Halevi altábornagy a Ynet hírportál értesülései szerint hétfőn hagyta jóvá a Gázai övezet déli részén, Rafahban és az övezet közepén található menekülttáborokban tervezett katonai műveletek részletes tervét. A jelentés szerint izraeli harckocsik gyülekeznek a gázai határ mentén, készen állva arra, hogy megindítsák az offenzívát.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden bejelentette, hogy hamarosan kezdődik a Rafah elleni támadás, és a háborús célokban nincs változás. Jeruzsálem továbbra is hajlandó az utolsó pillanatban leállítani az offenzívát, amennyiben megállapodás születik a túszcseréről. Egyiptom a felekkel tárgyalt arról, hogy 20-33 izraeli túsz szabadon engedéséért cserébe Jeruzsálem megengedné a palesztinoknak, hogy visszatérjenek az övezet északi részébe, és hosszú távon egy évre tűzszünetet kötnének. Azonban a The Times of Israel szerint Izrael nem zárkózott el attól, hogy az övezet északi részéről evakuált palesztinok visszaköltözzenek lakóhelyükre izraeli biztonsági ellenőrzés nélkül, esetleg egyiptomi felügyelettel.

A túszok helyzetét bonyolítja, hogy a palesztin terrorszervezet saját bevallása szerint nem tudja, milyen állapotban vannak. Hivatalos források szerint még 133 túsz tartózkodik az övezetben, de valószínű, hogy sokan közülük már életüket vesztették. Izrael hónapok óta követeli, hogy a Hamász legalább a még élő túszokról készítsen egy listát, de ez eddig nem történt meg.

A nemzetközi közösség szerint a rafahi offenzíva tovább fogja súlyosbítani az egyébként is katasztrofális humanitárius helyzetet, mivel Jeruzsálem nem engedi meg az övezet déli részén tartózkodó több mint egy millió civilnek, hogy északra meneküljenek a harcok elől. Netanjahu azonban kijelentette, hogy "Ugyanakkor megállapodásra is törekszünk, de kizárt a háború leállítása" és hozzátette, hogy "A Hamász egy dologhoz ragaszkodik: a háború végéhez, és ezt soha nem fogja megkapni".

Izrael jelenleg a tűzszüneti és fogolycsere-megállapodásra tett egyiptomi javaslatra adandó, szerda estére ígért Hamász-válaszára vár. Az indítvány szerint a felek tíz hétre felfüggeszenék a gázai harcokat, és ezalatt kicserélnek 33 izraeli túszt és mintegy kilencszáz, izraeli börtönökben őrzött palesztin foglyot. A fegyverszünetet ezután napi egy túsz elengedésével meghosszabbíthatják, és a második szakaszban ismét tízhetes fegyverszünetet kötnének, amelynek során Izrael és a Hamász további túszok szabadon bocsátásáról és a harcok akár egy évre szóló szüneteltetéséről tárgyalna. Izrael ugyanakkor semmilyen körülmények között nem fog beleegyezni a háború befejezésének deklarálásába.

Netanjahu kijelentette, hogy Izrael inváziót indít a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah ellen, függetlenül a Hamásszal folytatott fegyverszüneti megállapodástól. A tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről szóló tárgyalások hetek óta zajlanak a felek között Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével. A Fehér Ház is megerősítette Netanjahu álláspontját, hivatkozva a miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök közötti vasárnapi telefonbeszélgetésre.

A Moszad szerint a Hamász elutasító válasza „bizonyítja”, hogy Jahíje Szinuár, a Hamász gázai vezetője nem akar alkut, és a közel-keleti feszültség általános kiterjesztésére törekszik. A tavaly októberben kirobbant háború során rengeteg gázai Rafahban keresett menedéket, ahol egyes becslések szerint a teljes, 2,3 milliós lakosság már több mint fele tartózkodhat, míg más becslések szerint akár a kétharmada. Az izraeli hadsereg további tüzérséget és páncélozott harci járműveket telepíthetett a Gázai övezet peremére, ami egy készülődő szárazföldi offenzívára utalhat.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a háborúban eddig közel harmincötezer ember halt meg palesztin területen, a sérültek száma legalább hetvenhatezer. Az október hetedikén elrabolt több mint kétszáz izraeli túsz közül legalább harmincnégyen meghaltak a fogva tartásuk alatt.